"Kapetan izgubio svest... Kopilot preuzeo, hitno sletanje"

Posle dramatičnog vikenda, na aerodromu “Nikola Tesla” kažu da je njihova pista prvi izbor za prinudno sletanje među svim regionalnim aerodromima.

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.04.2018.

18:59

Foto: Gettyimages

Od početka godine prinudno se u Beograd spustilo desetak aviona, a glavni razlog u većini slučajeva bila je hitna medicinska pomoć.

“Kapetan je izgubio svest... Kopilot preuzeo upravljanje avionom... Tražimo dozvolu za hitno sletanje...”

To je poruka iz aviona Turkiš erlajnsa koju je nedavno primila kontrola leta u Beogradu - poruka koja zaustavlja sva redovna sletanja i za nekoliko minuta pokreće lanac dobro utreniranih ljudi.

“Sve naše službe su za manje od tri minuta na početku poletno-sletne staze spremne da pruže neophodnu pomoć u tom trenutku. Postoji jasna lista ko šta radi i mi to svakodnevno treniramo”, kaže Zoran Skoko sa beogradskog aerodroma.

Tokom leta Beograd dnevno preleti od 1.500 do 3.000 aviona – zbog čega i nije čudno ako mesečno u proseku jedan ili dva prinudno slete.

Pošto pravila nema, objašnjavaju nam da su tri prinudna sletanja za 48 sati samo za javnost nešto neobično.

Ovi ljudi imaju zadatak da prvi reaguju. U 24-časovnom dežurstvu u ambulanti na aerodromu ima pregleda koji nisu povezani sa prinudnim sletanjem, ali su svakako najveći izazovi oni kada se pacijent čeka na pisti.

U nedelju putniku sa leta Frankfurt - Istanbul nije bilo spasa, ali su se danas setili nemačkog pacijenta koji je nedavno čak 30 puta reanimiran.

“Da nije odrađeno sve ovde i Urgentnom centru, ne bi bio živ… Taj pacijent nije zaboravio to što se desilo, pre par nedelja se javio i u međuvremenu se i oženio”, navodi Skoko.

Inače, svako hitno prinudno sletanje donosi aerodromu čist prihod od 2.000 do 10.000 evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: