"Bilbordi u Budvi atak na državu, znaćemo da odgovorimo"

Premijer Crne Gore Duško Marković osudio je postavljanje bilborda u Budvi “falsifikovanje istorije” i “atak na državu”.

Izvor: B92

Sreda, 25.04.2018.

16:44

Ilustracija: Thinkstock

“To je falsifikovanje istorije. Znaćemo da odgovorimo na taj atak na državu. Za sada svojim stavom, a kasnije možda i podnošenjem prijave”, rekao je Marković novinarima u Podgorici.

Ministarstvo kulture Crne Gore saopštilo je da zbog bilborda, koje je postavila opoziciona vlast u Budvi, mogu biti podnete krivične prijave.

"Najsvežijom propagandom na području Budve, pre svega, šalju se poruke koje nemaju bilo kakvo utemeljenje u istorisjkoj faktografiji. Nesumnjivo je da se kroz pokušaj falsifikovanja istorije pokušava isprovocirati građanski koncept Crne Gore", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je poručilo da je "obmanjivanje putem oglašavanja" krivično delo, zbog čega će u slučaju da nadležni lokalni organi ne preduzmu ništa, ono pokrenuti utvrđivanje odgovornosti.

"Svi istorijski izvori nedvosmisleno ukazuju da je 'oslobađanje Budve', zapravo predstavljalo čin povlačenja austrougarske vojske sa Crnogorskog primorja, u čemu nije učestvovala armija nijedne druge države", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo dodaje da su "srpske trupe ušle u Budvu tek po povlačenju austrougarskih", te da nije moguće govoriti o oslobađanju u bilo kojoj formi.

S druge strane, opoziciona Nova srpska demokratija i Demokratski front (DF) "najoštrije" su osudili saopštenje Ministarstva kulture, zbog "bestidnog korišćenja falsifikata i izvrtanja činjenica", ocenivši da se Vlada "stidi predaka koji su 1918. godine oslobodili prostor Crne Gore i Boke Kotorske".

"Nezabeleženo je da se Vlada jedne države protivi obeležavanju datuma koji slave oslobođenje od okupatora", naveo je DF.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: