"EU boluje od teške bolesti, a Hrvatska – biće kontramera"

Kosovo je prioritet u svim diplomatskim aktivnostima Srbije, kaže ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Izvor: Tanjug

Sreda, 25.04.2018.

09:41

EPA/Georg Hochmuth

On dodaje da je važna poseta belgijskog premijera Šarla Mišela, jer će ta zemlja sada imati više razumevanja za Srbiju.

Dačić je naglasio da je zbog toga važno "doći do svakoga", ali da ne očekuje da će sada EU drugačije da reaguje.

"EU boluje od teške bolesti, a to je gluvonemost kada je Srbija u pitanju. Možda je bolest izlečiva, treba raditi na tome", rekao je Dačić za TV Pink.

Povodom izjave Blerima Šalje, savetnika Hašima Tačija, da Zajednica srpskih opština može biti formirana tek posle potpisivanja pravno obavezujućeg sporazuma, Dačić je rekao da bi zbog toga povukao potpis sa Briselskog sporazuma.

Podseća da je Šalja bio prisutan kada je potpisan Briselski sporazum i da zna da to nije bio uslov za formiranje ZSO.

Podseća da je Srbija napravila brojne kompromise, da su se integrisali u prištinske institucije, da su učestvovali na izborima i u vladi, ali ističe da Priština nije ispunila obavezu i formirala ZSO.

Dačić navodi da će Srbija doneti recipročne mere na odluku Hrvatske da srpski ministar odbrane Aleksandar Vulin nije dobrodošao u tu zemlju.

"Kada je reč o Vulinu, mislim da takav odnos Hrvatske Srbija neće prihvatiti. Mi ćemo doneti kontramere. Predsednik je rekao recipročne mere. To znači da će Srbija povući isti takav potez i o tome ćemo raspravljati na sledećoj sednici Vladi Srbije", rekao je Dačić za TV PInk.

Komentarišući izjave premijera Hrvatske Andreja Plenkovića da je Srbija bila agresor, on je rekao da je jedini agresor bila Nezavisna država Hrvatska, koja je bila do Zemuna, Šapca, Novog Sada.

Greška je Srbije, kako kaže, što nije snimljen nijedan film o Jasenovcu, koji je bio jedan od najsvirepijih logora.

Situacija u diplomatsko-konzularnom predstavništvu Srbije u Parizu je posledica je loših međuljudskih odnosa, i ono ne može da opstane na ovakav način, rekao je danas šef diplomatije Srbije Ivica Daćić.

On je rekao da je u skladu sa svojim ovlašćenjima formirao radnu grupu koja je predložila mere, sagledala situaciju, da je opšti zaključak da su narušeni međuljudski odnosi i da predstavništvo ne može više da opstane na ovakav način.

Rekao je da se kao uvek konsultovao s predsednikom republike Aleksandrom Vučićem kada su u pitanju ljudi koji vode diplomatsko-konzlarna predstavništva koje će mere doneti.

"To ne sme da se dešava u našoj diplomatskoj mreži jer baca senku i daje losu sliku", rekao je on.

Dačić je ranije izjavio da će narednih dana biti odlučeno da li će biti ambasador Srbije u Francuskoj Rajko Ristić biti opozvan sa funkcije zbog problematičnog ponašanja u Parizu, a da će biti odlučeno i o sudbini direktora Kulturnog centra u Parizu Radoslava Pavlovića.

Mediji u Srbiji pisali su da je Ristić u ambasadi organizovao proslave koje ne priliče diplomatskim predstavništvima.

Posle poslednjih incidenata Kulturni centar Srbije u Parizu je zatvoren, a Ministarstvo spoljnih poslova poslalo je državnog sekretara Ivicu Tončeva i generalnog sekretara Veljka Odalovića da izvrše nadzor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: