Slučaj "Savamala": Krivična protiv policajca – šefa smene

Prvo osnovno javno tužilaštvo je Višem javnom tužilaštvu prosledilo krivičnu prijavu MUP protiv Gorana Stamenkovića.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 23.04.2018.

13:05

Slučaj
Ilustracija: Thinkstock

On je bio šef smene dežurne službe beogradske policije kada su rušeni objekti u Savamali pre dve godine.

Kako je objavljeno na sajtu tužilaštva, krivična prijava protiv policijskog službenika zbog sumnje da je počinio krivično delo nesavestan rad u službi, koju je 19. aprila podneo Sektor unutrašnje kontrole MUP-a, na dalje postupanje prosledjena je Višem javnom tužilaštvu, odnosno Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije.

Prvo osnovno tužilaštvo je podsetilo da je u julu prošle godine, kada je od Višeg javnog tužilaštva dobilo predmet Savamala, uputilo MUP-u, Direkciji policije, Upravi kriminalističke policije, Odeljenju za suzbijanje privrednog kriminaliteta zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja radi utvrdjivanja identiteta i pronalaska potencijalnih izvršilaca krivičnih dela.

Tužilaštvo je od MUP-a tražilo i da preduzme sve operativne radnje iz svoje nadležnosti kako bi se utvrdile činjenice o eventualnom postojanju propusta u radu Gradske uprave grada Beograda-Komunalne policije, kao i drugih javnih preduzeća, kao i inofmacije kako bi se utvrdilo da li je bilo propusta u radu policijskih službenika.

Dodaje se da je tužilaštvo u medjuvremenu - 5. decembra 2017. godine i 16. aprila ove godine - uputilo MUP-u urgencije kako bi se postupilo po zahtevima.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je je u petak da sve što je policija imala o slučaju Savamala predala tužilaštvu i da su podnete i krivične prijave protiv onih ljudi u MUP-u za koje je tužilaštvo utvrdilo da su napravili propuste u radu. Mreža za istraživanje kriminala i korupcije - KRIK početkom ove godine prenela je delove dokumenta Višeg javnog tužilaštva u kojima se navodi da je šef smene dežurne službe beogradske policije Goran Stamenković osumnjičen za nesavestan rad u slučaju Savamala.

U noći između 24. i 25. aprila 2016. godine nekoliko osoba maskiranih fantomkama porušilo je više objekata u Hercegovačkoj ulici. Oni su gradjanima oduzimali telefone i maltretirali ih. Gradjani su pozivali policiju, ali niko nije reagovao. Iz izveštaja tadašnjeg zaštitnika gradjana Saše Jankovića o kontroli rada policije te noći vidi se da je "iz vrha" policije službenicima naredjeno da tako postupe, a načelnik Komunalne policije Nikola Ristić je u razgovoru s ombudsmanom tvrdio da gradjani nisu pozivali Komunalnu policiju, iako se pokazalo suprotno. Utvrdjeno je da su organi i službe grada Beograda načinili propuste u pogledu zakonitosti preduzetih mera posle rušenja u Hercegovačkoj ulici. Objekti u Savamali nalazili su se na delu zemljišta do kojeg treba da se prostire urbanistički projekat "Beograd na vodi", a rušenje se dogodilo u noći nakon parlamentarnih izbora u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: