AP: Kim testira Trampa

Severnokorejski vođa Kim Džong-un konačno se izjasnio o planovima za razgovor sa predsednicima Južne Koreje i SAD.

Izvor: B92

Subota, 21.04.2018.

22:05

AP: Kim testira Trampa
Getty Images

To piše agencija AP ocenjujući ipak da okončanje nuklearnog programa Pjongjanga "ne deluje bliže nego ranije".

Severna Koreja saopštila je da obustavlja nuklearne probe i testove interkontinentalnih balističkih raketa, kao i da zatvara lokacije za atomske probe, što je potez koji je odmah podzdravio američki predsednik Donald Tramp, koji bi uskoro trebalo da se sastane sa severnokorejskim liderom.

Ipak, kako navodi AP, čini se da Kim Džong-un "manevriše" kako bi dobio šansu da se sastane sa Trampom na "suštinski jednakoj osnovi" kao šef države koja ima nuklerano oružje.

Kim Džong-un je rekao da Severna Koreja od 21. aprila prekida nuklearne proble i lansiranje interkontinentalnih balističkih raketa i dodao da je lokacija za nuklearne probe Pungje-ri, na severu zemlje, "ispunila svoju misiju", prenela je ranije danas agencija KCNS.

AP navodi da "ovaj put Kim Džong-un deluje fleksibilnije nego ranije u vezi vojske", uz ocenu da je "možda spreman da ponudi više ustupaka" kada počnu pregovori.

"Kim Džong-un je upravo rekao, ustvari, da je Severna Koreja dosegla nuklernu snagu i da će se odreći nuklearnog oružja ako to učini ostatak sveta", rekao je saradnik Midlberi Instituta za međunarodne odnose Džošua Polak.

Sastanak severnokorejskog vođe s predsednikom Južne Koreje Mun Džae Inom najavljen je za 27. april u demilitarizovanoj zoni između dve Koreje.

Posle tog sastanka trebalo bi da, kako se najavljuje, usledi istorijski samit Kima i Trampa. Za sada se ne znaju ni tačan datum ni mesto sastanka.

Tramp je danas odmah reagovao i pozdravio "dobre vesti za Severnu Koreju i ceo svet". Južna Koreja je takođe pozdravila "značajan napredak prema denuklearizaciji Korejskog poluostrva", što ceo svet očekuje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: