"Iskreno se izvinjavamo za zlo koje smo naneli"

Baskijska separatistička organizacija ETA izvinila se za zlo koje je nanela žrtvama i članovima porodica tokom pola veka oružane borbe za nezavisnost Baskije.

Izvor: Tanjug

Petak, 20.04.2018.

10:37

Ilustracija: Thinkstock

"Svesni smo da smo tokom ovog dugog perioda oružane borbe izazvali mnogo boli i naneli nepopravljivu štetu. Želimo da izrazimo naše poštovanje prema mrtvima, ranjenima i žrtvama akcija ETA. Iskreno se izvinjavamo", navela je ETA u saopštenju objavljenom u baskijskom listu "Gara".

Rojters napominje da je ovo izvinjenje usledilo nakon što su mediji javili da se očekuje da ETA početkom maja objavi konačno rasformiranje, čime bi okončala višedecenijsku nasilnu kampanju za nezavisnost Baskije od Španije.

Ta organizacija je 2011. godine proglasila prekid vatre, a oružje je položila u aprilu prošle godine.

ETA u saopštenju ističe da je "pomirenje jedan od zadataka Baskije", dodajući da se to "već dešava među građanima".

ETA je odgovorna za smrt više od 800 ljudi, uključujući policajce, političare i privrednike pre nego što je 2011. godine odustala od oružane kampanje za nezavisnost Baskije i predala oružani arsenal.

I Francuska i Španija, u kojima je ETA počinila većinu svojih smrtonosnih akcija za više od 40 godina, zahtevale su njeno raspuštanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: