"Brisel nije dao dobre preporuke šta uraditi s problemima"

Insistiranje na datumu pogrešan pristup pitanju budućeg članstva zamalja Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji.

Izvor: Tanjug

Utorak, 17.04.2018.

15:21

To kaže direktor Centra za evropske studije Univerziteta u Gracu Florijan Biber.

„Ne radi se samo o datumu kada zemlja može postati članica, već je najbitnije kako se država transformiše, kako postaje stabilno, demokratsko društvo. Nebitan je datum, važniji je proces“, objašnjava Biber njegovo viđenje evropskog puta zamalja ovog regiona za Tanjug.

On ocenjuje da potrebe za transformacijom ne prate dovoljno političke poruka u regionu i spremnost da se gleda kritički na sebe, te dodaje da i EU mora prijateljski i kritički da posmatra zemlje Zapadnog Balkana, o čijem napredaku u procesu pridruživanja govori i godišnji izveštaj EK.

Evropska komisija je, kako smatra Biber, strategijom predstavljenom u februaru, jasno identifikovala neke probleme, ali nije dala dobre preporuke šta uraditi s tim.

„To je dobra analiza ali loš putokaz. Neophodna je kritičkija analiza sa porukom šta zemlje treba da urade po pitanju stanja demokratije, vladavine prava, medija“, naglasio je Biber.

Među pitanjima prema kojima zemlje regiona moraju promeniti odnos navodi da, pre svega bilateralni odnosi moraju biti bolji.

„Odnosi u regionu su prilično zaoštreni i loši, poput incidenata između Prištine i Beograda. To nije dobra poruka za region i EU. Ima problema i unutar zemalja regiona“, objašnjava Biber.

Austrijski ekspert za Balkan ukazuje i na to da je poznato da neke članice kao što su Mađarska i Poljska imaju probleme sa demokratijom, ali istovremeno sumnja da bi Nemačka, Holandija ili neke druge članice bile spremne da prihvate nove članice koje imaju slabu demokratiju.

„To je pitanje koje treba unaprediti i to ne samo formalno usvajanjem zakona, već njegovom primenom. To su neki nedostaci koji sprečavaju zemlje Balkana da postanu članice EU u skorijoj budućnosti“, zaključio je Biber.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: