Sud: Radikal diskriminisao LGBT aktivistu

Apelacioni sud u Nišu doneo je pravosnažnu presudu kojom se potvrđuje da je šef OO SRS Zvezdan Ristić izvršio diskriminaciju LGBT aktiviste Stefana Radovića.

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.04.2018.

20:25

Sud: Radikal diskriminisao LGBT aktivistu
Ilustracija: Thinkstock

Kako prenosi prokupljenadlanu.rs, presuđeno je da je Ristić izvršio diskriminaciju na osnovu seksualne orijentacije.

On će morati da plati sudske troškove od 36.000 dinara i da o svom trošku objavi presudu u Službenom glasniku opštine Kuršumlija.

“Pravosnažnom odlukom Apelacionog suda u Nišu se u značajnoj meri vraća poverenje LGBT osoba i drugih građana u sudski sistem, ali i pokazuje da niko u zemlji gde je premijerka pripadnica LGBT populacije ne sme da vređa za skupštinskom govornicom LGBT populaciju kao i da svako mora da odgovara najstrožije u skladu sa zakonom zbog nasilja i diskriminacije na LGBT osobe. Ova istorijska presuda i pobeda LGBT populacije veliki je podstrek svima koji su na bilo način diskriminisani ili trpe neki vid nasilja da isto prijavljuju nadležnim institucijama“, kazao je Stefan Radović.

Okrivljeni Zvezdan Ristić, kako tvrdi, od novinara prokupačkog portala je prvi put čuo da je presuda izrečena.

“Ako je tako, onda je sudstvo još jednom pokazalo koliko je palo. Ova presuda je udar na tradicionalnu porodicu i dokaz da pravda nije slepa i za sve ista“, kazao je Ristić.

LGBT aktivista Stefan Radović podneo je tužbu protiv predsednika opštinskog odbora Srpske radikalne stranke i odbornika u lokalnom parlamentu Zvezdana Ristića jer je na sednici SO Kušumlija u decembru 2016.godine, za skupštinskom govornicom izvršio diskriminaciju tako što homoseksualizam tretirao kao bolest, posebno apostrofirajući Radovića. Slučaj je preko Višeg suda u Prokuplju stigao i do Apelacionog.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: