Novi protest u Atini, hteli da sruše Trumanovu statuu FOTO

Grupa pristalica grčke Komunističke partije pokušala je da sruši statuu bivšeg američkog predsednika Harija Trumana u centru Atine tokom protesta zbog Sirije.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 16.04.2018.

13:44

Novi protest u Atini, hteli da sruše Trumanovu statuu FOTO
Foto: Tanjug, AP

Demonstranti su pokušali brusilicom da odseku Trumanova "stopala", a potom i konopcima da sruše statuu. Tada je policija upotrebila suzavac da ih rastera, pa su izbili sukobi u kojima je najmanje troje demonstranata povređeno, javio je Rojters, pozivajći se na svedoke.

Na protestu u Atini, trećem od vazdušnih udara na Siriju u subotu, okupilo se nekoliko stotina pristalica Komunističke partije.

"Ono što smo danas uradili je simboličan potez protiv SAD i rata (u Siriji). Ova statua je simbol imperijalizma i SAD u Grčkoj", rekao je Jorgos Peros, član sindikata PAME, povezanog sa Komunističkom partijom.

Agencija ANA, pozivajući se na policiju, izveštava da su dve osobe privedene, a da je jedna osoba povređena na protestu.

Prema navodima grčke agencije, u protestima su učestvovali studenti i učenici koji su marširali ka američkoj ambasadi.

Sukobi su izbili kod statue Harija Trumana.

Više od tri i po metra bronzana statua Trumana koja se nalazi nedaleko od kancelarije grčkog premijera Aleksisa Ciprasa, redovno se nalazi na meti demonstranata. Više puta je vandalizovana ili "napadana" farbom tokom protesta zbog "američkog imperijalizma" u Grčkoj.

Rojters napominje i da mnogi smatraju da je Vašington podržao vojnu huntu koja je vladala Grčkom od 1967. do 1974. godine, kao i tursku invaziju na Kipar 1974.

Truman je bio američki predsednik od 1945. do 1953. godine.

AP prenosi da je statua Trumana u Atini otkrivena 1963. godine u blizini američke ambasade i da se dva puta sredinom 80-ih godina prošlog veka našla na meti bombaškog napada krajnje levičarskih ekstremističkih grupa.

Dva puta je obarana i nekoliko puta vandalizovana, podseća AP.

U centru Atine su i u subotu održani protesti zbog udara na Siriju na kojima se, prema navodima policije, okupilo između 6.000 i 7.000 ljudi.

Proteste je isto organizovala grčka Komunistička partija.

Demonstranti su se okupili na atinskom centralnom Trgu Sintagma, a potom su se uputili ka američkoj ambasadi, noseći transparente i uzvikujući parole protiv SAD.

Kada su stigli do ambasade, na ulici su crvenom farbom ispisali: "Amerikanci, ubice ljudi".

Potom su bezuspešno pokušali da farbu ubace u dvorište američke ambasade, prenosi AP.

Na fotografijama koje je objavila američka agencija vidi se kako demonstranti pale američku zastavu.

SAD, Britanija i Francuska izvršile su zajedničke vazdušne udare u Siriji zbog navodnog hemijskog napada na civile u Dumi, 7. aprila u kojem je najmanje 40 ljudi poginulo.
Foto: Tanjug, AP
Foto: Tanjug, AP
Foto: Tanjug, AP

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: