Vučić Skotu: Osuđujemo upotrebu hemijskog oružja, ali...

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sa ambasadorom SAD Kajlom Skotom o situaciji u Siriji posle udara SAD, Britanije i Francuske na tu zemlju.

Izvor: B92

Nedelja, 15.04.2018.

12:27

Vučić Skotu: Osuđujemo upotrebu hemijskog oružja, ali...
Tanjug, Dragan Kujundžiæ

Vučić je rekao da Srbija osuđuje upotrebu hemijskog oružja bilo gde u svetu, ali da, kao teritorijalno mala zemlja, ne želi da se meša u odnose velikih sila, saopštilo je Predsedništvo.

"Srbija ljubomorno čuva i štiti svoju vojnu neutralnost. Naša zemlja želi da sa svima razgovara i ima partnerski i prijateljski odnos", naveo je on.

Skot je rekao da su SAD uverene da su vazdušna sredstva sirijskih vlasti bila odgovorna za napad hemijskim oružjem na civilno stanovništvo u Dumi, u predgrađu Damaska, 7. aprila.

Prema njegovim rečima, taj napad je bio jasno kršenje obaveza Sirije prema Konvenciji o hemijskom oružju, kao i kršenje Rezolucije 2118 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Američki ambasador je dodao da Rusija nije uspela da održi obećanja koja je dala kao garant Ženevskog okvira iz 2003. godine, na osnovu kog se Sirija obavezala da se odrekne svog hemijskog oružja i nikad ga više ne upotrebi, navodi se u saopštenju.

Skot je pozvao Srbiju da pruži punu podršku istrazi koju sprovodi Organizacija za zabranu hemijskog oružja, i naglasio da su vazdušni napadi na Siriju bili neophodni, srazmerni i opravdani, kao i da su imali za cilj da spreče dalje užase koje izaziva hemijsko oružje.

SAD, Francuska i Velika Britanija sprovele su juče napade u Siriji posle nedavnog napada u Dumi za koji zapadne zemlje tvrde da su sirijske snage koristile hemijsko oružje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

74 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: