Kako bi Amerikanci mogli da napadnu Siriju i šta će Rusi?

Nakon hemijskog napada na Kan Šejkun u Siriji 2017, predsednik SAD Donald Tramp naredio je udare na sirijsku bazu odakle je napad i izveden.

Izvor: B92

Sreda, 11.04.2018.

21:33

Kako bi Amerikanci mogli da napadnu Siriju i šta će Rusi?
Foto: Tanjug/AP

Rakete su ispaljene sa američkih vojnih brodova na Mediteranu, a oštetile su puteve i hangare, koji su međutim ubrzo bili popravljeni.

Taj napad, kako mnogi mediji ocenjuju, bio je simboličan. Posle novog navodnog hemijskog napada u Dumi u Siriji, svet se priprema za odgovor Amerike.

Kako piše “Gardijan“, ukoliko Tramp naredi novi napad, verovatno će biti obiman. Američki predsednik biće primoran da se pokaže kao snažan lider “koji je odlučan da odgovori na prelaženje crvene linije“. Francuska je takođe, kako je saopšteno, spremna da reaguje ako se dokaže da je korišćeno hemijsko oružje.

Moguće mete drugog američkog napada bile bi verovatno druge sirijske baze, a možda i čitave vazdušne snage. Međutim, sirijske snage, istrošene u sedmogodišnjem ratu, potpomognute su ruskim, dok su sirijski sistemi odbrane delimično unušteni u izraelskim napadima.

Napad bi sa druge strane mogla da izvede američka pomorska flota smeštena u istočnom Mediteranu. Borbene avione ima u Kataru i na nosačima u Zalivu, odakle godinama gađaju Islamsku državu.

Međutim, možda bude problematično preletanje Iraka i Saudijske Arabije u nameri udara na Siriju, te su krstareće rakete izglednija opcija. Ako se napadima pridruži Velika Britanija, udare bi mogla izvesti iz baze na Kipru.

Kako navodi “Gardijan“, najvažnije pitanje je međutim kako će reagovati Rusija, odnosno da li će aktivirati sistem S-400, koji je u Siriji već više od godinu dana. Taj sistem je pretnja i za najmodernije borbene avione.

Ruske snage dosad su uključivale sistem nekoliko puta, ali ga nikad nisu iskoristile. Ipak, upozorenja iz Kremlja sugerišu da bi ovog puta moglo da bude drugačije.

Kako se navodi, ono što je ostalo od sirijske opozicije je “na kolenima“. Odbrane od vazdušnih napada nema, a pobunjenici su izgubili većinu uporišta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: