Francuski graničari naoružani upali u Italiju, ko je kriv?

Ministarstvo spoljnih poslova Italije pozvalo je francuskog ambasadora na razgovor nakon što su francuski graničari upali na železničku stanicu u Italiji.

Izvor: Beta, Tanjug

Subota, 31.03.2018.

23:29

Francuski graničari naoružani upali u Italiju, ko je kriv?
Ilustracija: EPA-EFE Sascha Steinbach

Kako se navodi, naoružani graničari su upali na stanicu da bi “migranta iz Nigerije primorali da uradi test na drogue”.

Incident se dogodio na stanici u mestu Bardonekija na granici Italije i Francuske nedaleko od Torina.

Kako navodi neimenovani izvor AP-a, ambasador je na razgovor pozvan u subotu popodne.

Italijanski zvaničnici osudli su upad francuskih graničara na stanicu.

Humanitarna grupa "Duga za Afriku", koja pomaže migrantima na prelazu Bardonekija, zapadno od Torina, optužila je pet francuskih graničara da su u petak uveče upali u njihove prostorije na železničkoj stanici na kojoj se incident i dogodio i zastašivali doktore i advokate.

Jedan od volontera grupe koji je posvedočio incidentu na graničnom prelazu Italije i Francuske Bardonekije, kaže da je migrant imao italijanske dokumente, važeću kartu od Pariza do Napulja, kao i to da je test na drogu bio negativan u uzorku urina.

Gradonačelink Bardonekije Frančesko Avato rekao je da Francuzi nisu imali pravo da upadnu u prostorije humanitarne grupe, jer grupa radi na neutralnom prostoru i pokušava migrante da ubedi da ne kreću na opasan put preko Alpa do Francuske.

Međutim, ubrzo se oglasila i Francuska koja je saopštila da su naoružani graničari te zemlje imali dozvolu za ulazak na železničku stanicu na severu Italije.

Ministarstvo za budžet Francuske, zaduženo za graničare, saopštilo je da su oni sumnjičili Nigerijca s prebivalištem u Italiji, koji je putovao vozom iz Pariza za Milano, da poseduje narkotike, navodi AP.

On je pristao da bude testiran na narkotike, navodi francusko ministarstvo i dodaje da je to obavljeno na železničkoj stanici u italijanskom mestu Bardonekija.

Ministarstvo navodi da su francuski graničari imali pravo da iskoriste taj objekat na osnovu sporazuma iz 1990. godine.

Francuske vlasti navode da su spremne da razgovaraju o toj situaciji s italijanskim kolegama kako bi "bilo kakvi incidenti bili izbegnuti u budućnosti".

Francuski i austrijski graničari pojačali su kontrolu duž granica sa Italijom kako bi sprečili ulazak migranata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: