Joksimović: Nisam srećna kad vidim SAD i Rusiju kako...

Obraćanjem ministra za evropske integracije Jadranke Joksimović završen je današnji sastanak Nacionalnog konventa o EU u okviru dijaloga o KiM.

Izvor: B92

Subota, 31.03.2018.

22:29

Joksimović: Nisam srećna kad vidim SAD i Rusiju kako...
Foto: Tanjug / Tanja Valiæ

Održana su tri panela na kojima je učestvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Joksimovićeva je na kraju trećeg panela istakla da smatra da je za Srbiju suštinski važno da je, pre svega, oslonjena na evropski koncept bezbednosti.

“Nisam srećna da vidim ni SAD, ni Rusku Federaciju kao ključne igrače koji će da prelamaju svoje interese na ovom prostoru. Mislim da je prirodno okruženje Srbije pre svega Evropa, evropske zemlje i da zajednički treba da pronalazimo rešenje”, kazala je ona.

Navela je da očekuje da Evropska unija u budućem periodu pokaže još veći kapacitet i odgovornost u nalaženju održivih rešenja između Beograda i Prištine, koja će biti prihvatljiva i, kako kaže, koja neće kreirati “stalno tinjajući sukob”.

“U interesu svih je da dođemo do održivih rešenja, to nije lako. Nesumnjivo je da su i Vlada Srbije i predsednik Aleksandar Vučić pokazali da smo spremni da u najboljem interesu naših ljudi i razvoja boljeg života pokušavamo da dijalogom i na miran način tražimo održiva rešenja”, kazala je Joksimović.

Dodala je da je pragmatizam važan, ali i javno definisanje interesa svih u procesu.

Na današnjem sastanku održana su tri panela, a razgovaralo se o političkom aspektu sveobuhvatnog rešenja kosovskog pitanja, položaju srpske zajednice na Kosovu i Metohiji i pitanju KiM u kontekstu evropskih integracija Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: