Lončar: U ponedeljak počinje vakcinacija protiv pneumokoka

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da u Srbiji ima svih vakcina u dovoljnim količinama.

Izvor: B92

Subota, 31.03.2018.

20:02

Lončar: U ponedeljak počinje vakcinacija protiv pneumokoka
Ilustracija: Thinkstock

Osim toga, on je najavio da će u ponedeljak početi vakcinacija dece protiv pneumokoka, što će biti još jedna vakcina u obaveznom kalendaru vakcinacije.

"U Srbiji od ponedeljka počinje vakcinacija porotiv pneumokoka koji izaziva tešku upalu pluća, stiglo je 165.000 vakcina", rekao je Lončar i podsetio da godišnje u svetu umre 1,6 miliona ljudi, i to dece mlađe od pet godina.

Lončar je kazao da ni neke zemlje u okruženju još nemaju tu vakcinu u obaveznoj primeni i dodao da se po tome vidi koliko se u Srbiji razmišlja unapred.

Dodao je da se situacija po pitanju morbila popravlja u zemlji ali i da je protiv roditelja koji odbijaju da vakcinišu decu podneto 1.256 prekršajnih prijava.

Podsetio je da deca koja ne budu vakcinisana neće moći da se upišu u vrtiće i škole.

"Raste broj vakcnisanih, ali nije vreme za opuštanje", rekao je ministar.

Lončar je takođe naveo da Srbija ne želi više da zavisi od nabavljača i da zato ulaže u Institut za virusologiju, vakcine i serume Torlak kako bi ponovo počeo proizvodnju vakcina.

Do sada su u Torlak uložena dva miliona, ali planiramo da uložimo još 40, rekao je Lončar.

Ministar je izrazio zadovoljstvo uvođenjem e-recepta koji će u narednih nekoliko meseci početi da se primenjuje u čitavoj Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: