Niš: Protest zbog "Konstantina", leteli avioni od papira

U centru Niša održan je protest na kojem su građani tražili vraćanje aerodroma u Nišu pod jurisdikciju grada i ostavke gradonačelnika i gradskog veća.

Izvor: Beta

Subota, 31.03.2018.

18:08

Niš: Protest zbog
Foto: Tanjug / STR

Agencija Beta javlja da se na protest okupilo više od 2.000 građana.

Podsećamo, gradska vlast Niša odlučila je da se aerodrom ustupi republičkoj vlasti.

"Zahtevamo da skupština grada Niša ne prihvati i poništi odluku o ustupanju aerodroma koju je donelo gradsko veće i da članovi ovog tela kao i gradonačelnik, podnesu ostavke", naveli su demonstranti pred kancelarijom niškog gradonačelnika.

Protest koji je počeo u 17 časova, završen je skandiranjem "Ostavke ostavke" i "Čiji aerodrome? Naš aerodrom" i uz papirne avione kojima su demonstranti zasipali zgradu u kojoj se nalazi sedište niškog gradonačelnika.

Za nedelju je zakazan nastavak protesta na istom mestu, u isto vreme i sa istim zahtevima.
Foto: Tanjug / STR
Jedan od organizatora skupa Miloš Bošković rekao je da razloge donošenja odluke o ustupanju niškog aerodroma republičkoj vlasti treba tražiti u tome što je beogradski aerodrom dat koncesionaru.

"Ugovorom o koncesiji odredjen je broj putnika koji smeju da lete sa niškog aerodroma. Predajom aerodroma u Nišu, oni hoće da budu sigurni da beogradski aerodrom neće biti ugrožen, da će imati dovoljan broj putnika", rekao je Bošković na protestnom skupu.

Bošković je kazao da država može, u slučaju da beogradskom aerodromu zafale putnici, da poveća takse u Nišu i da tako niški aerodrom ostane bez letova i putnika.
Foto: B92
Nekadašnji premijer Srbije, narodni poslanik "Nove stranke" Zoran Živković rekao je novinarima da u ugovoru o koncesiji beogradskog aerodroma postoji stavka u kojoj piše da u Srbiji ne treba da se razvija nijedan drugi aerodrom osim surčinskog i da se zbog toga radi "sve ovo".

"Nišlije su rasle uz ovaj aerodrom, ginule, obnovile ga zajedno sa Norvežanima 2003. godine i nema nikakvog razloga da ga Niš pokloni", rekao je Živković.

Bivši premijer je kazao da ukoliko je Vladi neophodan niški aerodrom iz nacionalnih interesa, onda treba da ga plati Nišlijama po tržišnoj ceni i da od tih 100 miliona kolika je otprilike procena, Niš dobije procvat, da svi dobiju vodovod, kanalizaciju, gradski prevoz, bolju struju.

Ubrzo se oglasila ministarka Zorana MIhajlović koja je navela da Vlada Srbije neće dozvoliti da se niški aerodrom vrati u godine kada su njime upravljali Zoran Živković i Demokratska stranka.

Kako je dodala, 2014. na niški aerodrom sletelo je 1.335 putnika, a na kraju 2017. godine 331.582 putnika, a od kada je Vlada Srbije počela pre tri godine sa investicijama i uložila milijardu dinara u aerodrom 'Konstantin Veliki', broj putnika povećan je 248 puta.

Prema njenim rečima, dok su Živković i DS vodili Niš najuspešnija godina za aerodrom "Konstantin Veliki" bila je 2012. kada je bilo 27.426 putnika, što je po njenim rečima "samo 12 puta manje nego posle ulaganja Vlade Srbije u aerodrom".
Foto: B92
Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture najavilo je danas, nešto pre protesta, da će nastaviti da ulaže u opremu i razvoj niškog aerodroma "Konstantin Veliki" jer želi da taj aerodrom bude centar avio-saobraćaja čitavog regiona.

To ministarstvo je dodalo da bez dosadašnjih ulaganja ministarstva i Vlade Srbije, Grad Niš ne bi imao takav aerodrom i broj putnika koji danas dolaze na "Konstatin Veliki".

Gradsko veće Niša u petak je donelo odluku da se aerodrom "Konstantin Veliki" ustupi republičkoj vlasti.
Foto: B92

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: