Albanija: Protest, sukobi na granici, ima povređenih VIDEO

Prelaz Vrbnica - Morina između Albanije i Kosova bio je privremeno zatvoren zbog protesta u blizini tunela Kalimaš zbog uvođenja putarine.

Izvor: B92

Subota, 31.03.2018.

14:11

Albanija: Protest, sukobi na granici, ima povređenih VIDEO
Foto: Screenshot / Tanjug

AP je objavio da su albanske vlasti ove nedelje započele probnu naplatu putarine koju će vozači plaćati od 2,5 do 22,5 evra, kao i da je ovaj autoput dug 110 kilometara i kosovski turisti koriste za odlazak na more u Albaniju.

Nakon okončanja protesta granični prelaz Vrbnica Morina je ponovo otvoren.

Albanski mediji javljaju da je u sukobu demonstranata i policije povređeno 12 pripadnika snaga reda i "značajan broj onih koji su demonstrirali".

Albanski ministar unutrašnjih poslova Fatmir Đafaj je na konferenciji za medije u Tirani izjavio da je od 12 povređenih pripadnika snaga za hitne intervencije albanske policije, jedan teško povređen.

Prethodno je policija Kosova saopštila da su albanske vlasti privremeno zatvorile prelaz Vrbnica - Morina, sa Kosovom, zbog protesta u blizini tunela Kalimaš, organizovanog zbog uvođenja putarine na autoputu koji povezuje Kosovo sa Albanijom.

"Zabranu kretanja vlasti u Albaniji su uvele zbog protesta koji se održavaju u blizini tunela Kalimaš u Albaniji, što iz bezbednosnih razloga onemogućava kretanje vozila. Odluka važi do daljnjeg", navedeno je u saopštenju Policije Kosova.

Zbog zatvaranja prelaza sa obe strane su se stvorile velike kolone vozila. Albanska policija nije dozvolila medijima da prate protest u blizini Kalimaša jer je procenila da se radi o nasilnom protestu.

Tokom protesta je zapaljen i objekat za naplatu putarine.

Albanski premijer Edi Rama je na službenoj stranici na fejsbuku ocenio da se radi o varvarskom nasilju i da će svi koji uništavaju javnu svojinu odgovarati.

"Varvarsko nasilje nad zajedničkom imovinom i nasilne reakcije prema snagama reda u Kukešu će dobiti zasluženi odgovor snagom zakona... Neka inspiratori i nasilnici zaborave da je bilo ko iznad zakona", napisao je albanski premijer.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: