Rumunija u panici: Incident u nuklearki

Prema izveštajima medija, u rumunskoj nuklearnoj elektrani dogodio se incident. Jedan reaktor prestao da radi.

Izvor: B92

Četvrtak, 29.03.2018.

10:16

Rumunija u panici: Incident u nuklearki
Ilustracija: GettyImages

Kako prenose agencije, reaktor elektrane "Černavoda" automatski se isključio sa napajanja strujom nakon kvara električnog sistema.

Kvar u električnoj mreži pojavio se 25. marta, a reaktor se diskonektovao sa sistema napajanja jutros 29. marta, saopšteno je iz nuklearne elektrane. Iz te nuklearke međutim ističu da ne postoji opasnost po bezbednost.

"Specijalni istražitelji su na terenu i istražuju uzrok. Obaviće se neophodne popravke u skladu s procedurama koje važe za nuklearne elektrane i takve situacije. Trenutno nema električne veze između 'Jedinice 2' od 25. marta i automatski isključenog reaktora, počev od danas", stoji u saopštenju.

Podseća se da je kompanija koja upravlja "Černavodama", "Nuklearelektrika" prvu mrežu isključila u 9.20 u ponedeljak, dok je istovremeno kapacitet rada druge jedinice u nuklearki smanjen na 55 odsto.

Navodi se i da ovaj incident nije imao uticaja na zdravlje i bezbednost radnika, stanovništva i okoline.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: