Čanak: Posle Crne Gore, "meta" Moskve sada je Makedonija

Predsednik LSV Nenad Čanak izjavio da Rusija, posle neuspelog državnog udara i pokušaja nasilnog zbacivanja vlasti u Crnoj Gori, sada pritiska Makedoniju.

Izvor: B92

Sreda, 21.03.2018.

12:57

Čanak: Posle Crne Gore,

Čanak je osudio, kako je naveo u pisanoj izjavi, "najnovije pretnje i pritiske koje ruska diplomatija upućuje Makedoniji".

Makedonski mediji juče su preneli da je Rusija upozorila Makedoniju da će njeno priključivanje NATO-u imati negativne posledice na bilateralne odnose sa Rusijom i regionalnu bezbednost.

Čanak je uputio podršku makedonskom premijeru i predsedniku Socijaldemokratskog saveza Zoranu Zaevu, za "napore koje ulaže u izgradnju demokratskog i gra]anskog društva", kao i "snažnu podršku" spoljnopolitičkoj orijentaciji nove makedonske vlade koja "ulaže velike napore u cilju postizanja mira sa svim svojim susedima".

"Od posebnog značaja su pregovori o imenu Makedonije koje bi bilo prihvatljivo svim njenim susedima", naveo je Čanak.

Dodao je da je ubrzan proces evroatlantskih integracija i poziv za ulazak u NATO od ključne važnosti za stabilizaciju prilika u Makedoniji i postizanje demokratskog i razvijenog Balkana.

"Zbog toga su svi pritisci iz Rusije ili neke druge zemlje, koji vode ka zaoštravanju odnosa ili destabilizaciji prilika u regionu, direktan akt protiv interesa društava i svakog pojedinca u jugoistočnoj Evropi", rekao je Čanak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: