Rama: Čudo se neće desiti, Srbija neće pre nas ući u EU

Srbija neće pre Albanije ući u Evropsku uniju, jer je pred njom bolan proces oko Kosova, rekao je albanski premijer Edi Rama za "Politiko".

Izvor: B92

Sreda, 21.03.2018.

12:13

Rama: Čudo se neće desiti, Srbija neće pre nas ući u EU
Foto: Getty Images

Iako je Srbija u novoj strategiji proširenja EU označena, zajedno sa Crnom Gorom, kao predvodnik među potencijalnim novim članicama na Balkanu, Rama očekuje da takvo stanje "na tabeli" neće ostati do 2025. godine, odnosno prvog roka koji se spominje kao mogući za novi korak u proširenju Unije.

"Srbija neće postati član EU pre Albanije, to znamo zasigurno. Srbija mora da prođe kroz bolan proces priznanja Kosova, ili bar rešavanja kosovskog problema. Čvrsto verujem da je potrebno da se desi čudo, a to se neće desiti, da uđu pre nas u EU", rekao je Rama.

Kako podseća Politiko, odnosi između Beograda i Tirane su poslednjih godina znatno poboljšani, ali "tenzije i rivalitet i dalje postoje".

Rama je u razgovoru u kome govori da je optimista po pitanju "zelenog svetla" iz Brisela za Albaniju i Makedoniju, naveo da je Evropi neophodan Balkan.

"Zbog bezbednosti, to je potpuno jasno, a migrantska kriza je to veoma jasno pokazala. Zamislite da je u toj situaciji Balkan nečije igralište, čije god, a ne igralište Evrope", rekao je Rama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: