Mediji: Mali najbliži Vladi, ljulja se mesto Mihajlovićeve

Baveći se temom moguće rekonstrukcije vlade, "Blic" ističe da je aktuelni gradonačelnik Beograda trenutno najbliži Nemanjinoj 11.

Izvor: Tanjug

Sreda, 21.03.2018.

00:12

Mediji: Mali najbliži Vladi, ljulja se mesto Mihajlovićeve
Ilustracija: Thinkstock

"Večernje novosti" pišu da je, pored najmanje četiri ministarska mesta, poljuljana i pozicija ministarke gradevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović.

Kako navodi "Blic", pozivajući se na navode neimenovanog izvora, aktuelni gradonačelnik Siniša Mali sigurno neće ostati na toj poziciji.

"Mali je trenutno najbliži Nemanjinoj 11. Očekuje se da će, uporedo sa glasanjem za gradonačelnika i novi saziv Skupštine grada, biti sprovedena i rekonstrukcija Vlade.

Među opcijama je da Mali zameni ministra finansija Dušana Vujovića ili privrede Gorana Kneževića", navodi izvor "Blica".

Taj izvor tvrdi da "oni iz privatnih razloga najverovatnije neće biti u Vladi", kao i da Vujoviću "nije bliska ideja o povećanju plata i penzija", što je dodatni razlog za njegov odlazak.

Kako "Novosti" nezvanično saznaju, osim najmanje četvoro ministara koji su "viđeni" za smenu, poljuljane su i pozicije ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović.

Prema izvorima ovog lista, "njenu smenu najviše zagovara premijerka Ana Brnabić, sa kojom je u neskrivenom sukobu, ali se još ne zna da li se sa tim potezom slaže šef države i predsednik SNS Aleksandar Vučić, sa kojim je Brnabić praktično zakazala konsultacije".

List navodi i da na stolu najverovatnije neće biti samo konkretna kadrovska rešenja, nego i raspored ministarstava, odnosno eventualno razdvajanje postojećih portfelja i uvođenje novih.

Pozivajući se na navode izvora, list piše da je nova kadrovska kombinatorika tesno povezana sa izborom prvog čoveka prestonice.

Naime, rekonstrukcijom Vlade, otvoriće se prostor za transfer jakih političkih igrača iz gradske vlasti u ministarske kabinete, te i ovaj list navodi da se sve više spekuliše da će Vujovićev resor naslediti aktuelni gradonačelnik Mali, ali i da bi gradski menadžer Goran Vesić mogao da preuzme infrastrukturu od Mihajlovićeve, dok bi njoj ostao saobraćaj "ako preživi metlu".

List navodi da se kao pojačanje u timu Ane Brnabić pominje direktor Univerzitetske klinike u Tiršovoj Zoran Radojičić, kao i direktorka Festivala igre Aja Jung koja bi mogla da zauzme stolicu ministra kulture Vladana Vukosavljevića, a da bi kao "prekobrojni" mogli da budu Knežević, Vanja Udovičić (sport) i Goran Trivan (zaštita životne sredine).

Izvor "Blica" navodi da je najbliža poziciji da vodi Beograd trenutno predsednica opštine Savski venac Irena Vujović, a odmah iza nje je i Radojičić.

"Zasad najbliža poziciji da vodi Beograd je predsednica opštine Savski venac. Ona uživa veliko Vučićevo poverenje, a već je bila zamenica gradonačelnika i do tančina zna kako funkcioniše Skupština grada", navodi neimenovani izvor.

On dodaje da je i direktor Univerzitetske klinike u Tiršovoj "i sam rekao da bi mu bio izazov da dođe u poziciju da vodi grad", ali da će "ipak konačnu odluku doneti predsednik Aleksandar Vučić, uz prethodnu konsultaciju sa strankom koju vodi".

Poslednji rok za odabir novog gradonačelnika je 16. jun, a konstitutivna sednica Skupštine Beograda morala bi da bude održana do 17. maja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: