Beograd počinje da se brani od poplava, pod vodom i Ada

Ulaz motornim vozilima u zoni Kule Nebojše od ranih jutarnjih sati biće zabranjen zbog uvođenja redovne odbrane od poplava.

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 20.03.2018.

07:10

Beograd počinje da se brani od poplava, pod vodom i Ada
Tanjug, Sava Radovanoviæ

Kako se navodi u saopštenju Sekretarijata za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima, redovna odbrana od poplava u ovoj zoni uvedena je 18. marta od 7.00 sati. Pod vodom je i biciklistička staza na Adi Ciganliji, javlja reporter TV Prva.

Apelovano je na sugrađane čija se vozila nalaze u zoni Kule Nebojše da ih izmeste.

Na teritoriji grada Beograda trenutno je samo na dve lokacije proglašena redovna odbrana od poplava, izjavio je Darko Glavaš, v.d. sekretara za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima.

Jedna je lokacija kod Kule Nebojša, a druga pepelište kod TENT-a, rekao je Glavaš Tanjugu i dodao da se tu već postavljaju džakovi sa peskom i da su to trenutno jedine aktivnosti kada je reč o odbrani od poplava.

Glavaš je rekao i da na teritoriji grada Beograda javna vodoprivredna preduzeća redovno prate stanje kako vodotoka prvog reda, tako i kompletne kanalske mreže.

"Kanalska mreža je kompletno prohodna, nema opasnosti po sugrađane. Što se tiče rasta Save, u narednim danima se očekuje vrh poplavnog talasa koji dolazi iz Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Za sada je stanje takvo da ima dovoljno prostora u akvatorijumu i Save i Dunava da prihvati svu tu vodu bez opasnosti po teritoriju grada Beograda", rekao je Glavaš.

Podsetimo, vodostaj Save u Beogradu juče je bio 473 centimetra, a redovna odbrana od poplava je na pet metara. Da Sava opasno nadolazi vidljivo je i golim okom i svi koji su se još juče prošetali do Ade Ciganlije mogli su da vide da je pitanje časa kada će voda u marini preplaviti biciklističku stazu. Što se danas i dogodilo.

Prema podacima RHMZ, vodostaj Save bi u petak trebalo da bude oko 503 centimetra, što je ipak daleko od granice vanredne odbrane od poplava na 600 cm.

Kada je Dunav u pitanju, on raste nešto umerenije - u Zemunu je trenutno na "koti 512".

U petak bi Dunav trebalo da dogura do 545, odnosno pet centimetara ispod granice redovne odbrane od poplava (granica vanredne odbrane je na 650 cm), preneo je "Blic".

Što se tiče vodostaja ostalih reka u Srbiji, u dolini Velike Morave, kako kažu iz Sektora za vanredne situacije Pomoravskog okruga, oni su u porastu, ali za sada ne postoji pretnja da će se reke izliti, osim Resave. Ta reka je u ataru sela Subotica poplavila jednu kuću i oko 20 hektara oranica. Resava je, prema izveštaju Hidrometeorološkog zavoda Srbije, kod Svilajnca dostigla nivo od 227 centimetara i od juče je porasla 70 centimetara, kod manastira Manasija, kod Despotovca je 114 centimetara i opala je za pet centimetara.

Vodostaj Velike Morave je kod Varvarina 140 centimetara, 23 centimetra veći od juče, kod Ćuprije 265 centimetara i veći je 17 centimetara, kod Bagrdana (Jagodina) je 389 centimetara i veći je za sedam centimetara. Vodostaj reke Lugomir, koja je Jagodinu poplavila 2014. godine, je 113 centimetara i veći je za šest, a Belice, kroz Jagodinu, 54 i za četiri centimetra je veći.

Zbog rasta vodostaja Save u pojedinim delovima Hrvatske već danima je situacija alarmantna. Sava je kod Jasenovca juče probila višedecenijski rekord, a i taj je jutros pomeren jer je vodostaj reke bio na 928 centimetara. Opširnije u posebnoj vesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: