"Ako sam ja rodila mrtvo dete, kako su te devojčice žive?"

Sedamnaest godina jedna žena budi se i odlazi na počinak samo sa jednom mišlju, da dokaže kako je bila žrtva krađe beba još 1978. godine.

Izvor: Prva

Ponedeljak, 19.03.2018.

19:20

Odgovor na sumnje koje razdiru Milijanu Čumić nesumnjivo bi dala DNK analiza, ali Tužilaštvo 13 godina odbija da naredi da se ona sprovede.

“Moje dete nije zaplakalo odmah. Ali, posumnjala sam istog trenutka kada mi je babica rekla da je mrtvorođeno jer sam videla da je dete mrdnulo rukom. "Hajde ćuti, znaš ti bolje od mene”. Tako mi je rekla. A onda mi je uveče pedijatrijska sestra donela bebu na podoj”, navodi Milijana.

Dvadeset četiri godine posle toga Milijana se budil sa čudnim osećajem. A kada je 2002. otvorena afera krađe beba tokom sedamdesetih i osamdesetih, počela je istragu. Ustanovila je da je mrtvorođeno dete po izveštaju lekara bilo muško, a da su iste noći na Zvezdari rođene dve devojčice. To joj je otvorilo oči.

“Ako sam ja rodila mrtvo dete, kako su onda danas dve devojčice među živima? I odem u istom danu i kod jedne i kod druge porodilje”, dodaje Milijana.

Suočavanje je bilo bolno.

“Izašla je devojka da mi otvori kapiju. Ko je bila ta devojka? Ana, moja ćerka. Ona je moja ćerka po dokumentaciji, po svemu. Meni nedostaje samo DNK analiza”, kaže Milijana.

Devojka, kojoj se život rušio u trenutku, nije htela da ide na DNK analizu.

“Videla sam lik, ali da ne govorim o liku. Pokupila me od glave do pete. Ali, da ne kažu da sam paranoična. Mene dokumentacija moja vodi do deteta”, ističe Milijana.

Ona je ostala u kontaktu sa Anom neko vreme. Danas nema kontakt, ali i dalje insistira na sprovođenju zakona, iako je od 2003. godine slučaj krađe beba ušao u tamni vilajet srpskog tužilaštva, jer republički javni tužilac 13 godina odbija da izda sudski nalog za DNK analizu.

“Molim da se uključe ministar policije, ministarka pravde, gospođa Brnabić… Molim da mi pomognu da okončam ovu agoniju. Neka se svako stavi na moje mesto, bar minut, ne mora duže. Mnogo boli”, zaključuje Milijana.

Opširnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: