Brnabić: Tri mere za podsticanje rađanja

Mere za podsticanje rađanja podrazumevaju tri stvari, izjavila je premijerka Ana Brnabić za RTS.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 18.03.2018.

20:46

Brnabić: Tri mere za podsticanje rađanja
Foto: EPA / Andrej Cukic

Prema njenim rečima, to su finansijska podrška, projekat e-beba kojim se uklanjaju administrativne prepreke za roditelje, kao i usklađivanje rada i roditeljstva.

“Takođe će biti ustanovljena nagrada za kompanije koje najbolje usklađuju rad i roditeljstvo”, najavila je Brnabićeva gostujući u Dnevniku RTS-a.

Brnabićeva smatra da je obraćanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića o populacionoj politici i merama za podsticanje rađanja bilo "najznačajnije do sada".

"To je tema od nacionalnog značaja. Drago mi je što je na nju predsednik skrenuo pažnju. Vlada je u petak usvojila Strategiju za podsticanje rađanja, a sada radimo na akcionom planu", navela je Brnabićeva.

Akcionim planom su, kako je navela, predviđene tri važne stvari:

"Prvo je finansijska podrška i to je predsednik predstavio juče. Druga stvar je - e beba "Beba dobrodošla na svet", kojom će biti otklonjenje sve administrativne prepreke za roditelje novorođene dece, gde je to moguće", navela je premijerka precizirajući da to treba da zaživi u svim porodilištima do kraja septembra.

Treća stvar je, kako je navela, usklađivanje rada i roditeljstva.

Ona je istakla da je Zakon o radu “jako dobar i u tome je dosta liberalan”, ali da se u praksi ne primenjuje.

"Drago mi je što je apel predsednika bio usmeren i na kompanije - kako da se odnose prema ženama koje su na trudničkom ili porodiljskom bolovanju. Važno je da smo razgovarali sa Privrednom komorom Srbije i SANU, da ustanovimo nagradu za kompaniju koja najbolje usklađuje rad i roditeljstvo, kako bismo drugima pokazali primere kako se to radi", rekla je Brnabićeva.

Upitana zašto nije prisustvovala jučerašnjoj konferenciji predsednika, premijerka je rekla da nije bilo potrebe.

"Bilo je jako važno da se predsednik obrati jer to nije političko pitanje, već od nacionalnog značaja", istakla je premijerka i podsetila da je Vučić dok je bio premijer formirao Nacionalni savet koji na njegovu inicijativu i dalje funkcioniše u vladi.

Brnabićeva je ocenila i da je pitanje demografske politike ono pitanje pitanje kojim i treba da se bavi predsednik i da daje tempo tom procesu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: