"Ako Moskva bude saterana uza zid, izdaće nalog Dodiku..."

Bosna i Hercegovina se približava krvavom oružanom konfliktu, piše u tekstu Njuzvika, baziranom na izveštaju s naslovom “BiH u ruskom bloku za cepanje“.

Izvor: B92

Petak, 16.03.2018.

14:16

Ilustracija: Thinkstock

Kako se navodi, u tom izveštaju je otkriveno da ruski predsednik Vladimir Putin podržava srpske separatiste, kako bi sprečio nameru zvaničnog Sarajeva da se integriše u zapadne političke, društvene i ekonomske tokove.

“Eksperti upozoravaju da bi takva dinamika mogla da otvori ukrajinski scenario u srcu Evrope“, navodi se.

Njuzvik piše da se gomilanje oružanih snaga dešava u Republici Srpskoj, kao i da lokalna policija i druge bezbednosne formacije dobijaju rusku vojnu, oružanu i taktičku pomoć, o čemu svedoče dokumenti u koje je američki časopis, kako se navodi, imao uvid.

Takođe, navodi se da Moskva podržava paravojne srpske nacionalističke formacije u Bosni i Hercegovini, uz napomenu da predsednik Republike Srpske Milorad Dodik često BiH ocenjuje kao propalu državu, uz stalno zahvaljivanje Rusiji na podršci.

“Rusija radi na tome da formira klijentelističku državu u BiH, kako bi sprečila njene namere da uđe u NATO. Ruske paravojne formacije su već organizovale konflikt u Ukrajini, sa istom namerom“, navodi se.

Njuzvik prenosi i izjavu nekadašnjeg zamenika pomoćnika američkog sekretara odbrane zaduženog za Rusiju, Ukrajinu, Evroaziju i Balkan, Majkla Karpentera.

“Ako Moskva oseti da je saterana do zida, moći će da izda nalog Dodiku da pokrene referendum o nezavisnosti Republike Srpske“, navodi Karpenter.

Njuzvik navodi i da je u srpski entitet za dve godine stiglo više od 4.000 automatskih pušaka, te da je u februaru i sam Dodik priznao da je vlada kupila 2.500 pušaka za lokalnu policiju, ali eksperti tvrde da je to oružje nepotrebno za policijske snage koje imaju oko 5.000 ljudi.

U tekstu piše i da postoji uverenje da u BiH ima oko pola miliona komada nelegalnog oružja, koje je preostalo posle ratova devedesetih godina prošlog veka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: