Žestoka reakcija zbog Kolindine izjave u Argentini

Izjave hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović u Argentini o položaju Hrvata u Jugoslaviji naišle su na oštre reakcije.

Izvor: B92

Sreda, 14.03.2018.

17:37

Žestoka reakcija zbog Kolindine izjave u Argentini
Getty Images

Ona je prilikom preuzimanja povelje "Visoko uvažene gošće Buenos Ajresa", rekla da su "Hrvati u Argentini delili sudbinu svoga naroda i za vreme trajanja bivšeg jugoslovenskog komunističkog režima, kojem je smetalo svako isticanje nacionalnog imena, hrvatske zastave i grba ili ispovedanje vere".

Kitarovićeva je dodala i da su "posle Drugog svetskog rata mnogi Hrvati upravo u Argentini tražili i našli prostor slobode, u kojemu su mogli svedočiti svoje domoljublje i isticati opravdane zahteve za slobodom hrvatskog naroda i domovine".

Ta njena izjava je izazvala oštre kritike dela domaće javnosti, a reagovao je i Centar Simon Vizental iz Jerusalima koji se bavi lovom na naciste.

Centar je, prenosi portal Indeks, istakao da je Grabar Kitarovićeva dala takvu izjavu "nezavisno od činjenice da su među tim imigrantima bili i brojni ustaški ratni zločinci".

"Izjave predsednice Grabar Kitarović pravdaju neke od najgorih zločinaca iz Drugog svetskog rata. Jedino je pitanje potiče li njena izjava iz divljenja ustašama ili iz neznanja o njihovom begu posle rata", naveo je u pismu kabinetu hrvatske predsednice direktor Centra Efraim Zurof.

On je nabrojao ko je sve od ustaških čelnika posle Drugog svetskog rata pobegao u Argentinu, i navodi ustaškog poglavnika Antu Pavelića, šefa ustaške tajne policije Eugena Dida Kvaternika i zapovednika jasenovačkog logora Dinka Šakića.

Predsednica Hrvatske je odbacila, kako je navela, zlonamerna tumačenja njene izjave iz govora Hrvatima u Argentini.

"Ta izjava ni na koji način nije u suprotnosti s vrlo jasno, više puta izrečenim stavovima o NDH, kao i o doprinosu antifašizma u stvaranju moderne hrvatske države. Samo zlonamerni mogu iz izjave predsednice iščitavati veličanje jednog totalitarnog režima i njegovih predvodnika", navodi se u saopštenju iz njenog kabineta.

Dodaje se, međutim, da je tužno "što se ni dan-danas ne priznaje žrtva mnogim iseljenicima koji nisu smeli da izražavaju domoljublje u svojoj zemlji, težnju za slobodnom i nezavisnom Hrvatskom, a koji su za vreme bivše Jugoslavije bili zatvarani, proganjani, pa čak i ubijani".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: