Štrajk 40.000 prosvetara u Sloveniji, ne rade škole

Većina osnovnih i srednjih škola i vrtića u Sloveniji ne radi zbog štrajka oko 40.000 prosvetnih radnika u toj zemlji koji zahtevaju veće plate.

Izvor: Tanjug

Sreda, 14.03.2018.

15:50

Štrajk 40.000 prosvetara u Sloveniji, ne rade škole
Ilustracija: Thinkstock

Kako slovenačka agencija STA prenosi, ovo je drugi protest prosvetara u Sloveniji u prethodnih mesec dana.

Rojters navodi da se najveći protest koji čini 2.000 ljudi, odvija ispred zgrade vlade u Ljubljani, a sledeći strajk biće održan 17. aprila ukoliko vlada ne pristane da poveća plate.

Pregovori vlade sa sindikatom radnika prosvete SVIZ propali su u ponedeljak uveče jer nije uspopstavljen dogovor o visini i dinamici rasta plata u javnom obrazovnom sektoru.

Kako britanska agencija navodi, tri meseca uoči opštih izbora u zemlji koji su zakazani za 10. jun, vlada slovenačkog premijera nalazi se pod pritiskom za povećanjem plata pošto trgovinski sindikati tvrde da ekonomski rast nudi mogućnost za to.

Najveći sindikat zahteva da se plate pedagoških radnika ove godine znatno povećaju jer niz godina zaostaju u odnosu na druge profesije.

Taj sindikat takođe iznosi podatak da su plate u državnoj upravi letos povećane za 4 odsto, a plate u obrazovnom sektoru za samo za 1,69 odsto.

Prosvetari takođe zahtevaju i povećani regres za godišnji odmor.

Uprkos štrajku, vrtići će biti organizovani za decu čiji roditelji nisu imali kome da ih ostave na čuvanje, navodi slovenačka agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: