Duterte povlači Filipine iz Međunarodnog krivičnog suda

Filipinski predsednik Rodrigo Duterte objavio je da Filipni povlače iiz osnivačkog ugovora Međunarodnog krivičnog suda.

Izvor: Beta/AFP

Sreda, 14.03.2018.

09:46

Duterte povlači Filipine iz Međunarodnog krivičnog suda
Foto: GettyImages

"Izjavljujem da Filipini povlače svoju ratifikaciju Rimskog statuta, što stupa na snagu odmah", rekao je filipinski predsednik u saopštenju.

Sud sa sedištem u Hagu objavio je početkom februara da je otvorena preliminarna istraga o Duterteovoj kampanji za suzbijanje droge, koja izaziva zabrinutost međunarodne zajednice.

Duterte koji je izabran 2016. godine obećao je da će iskoreniti trgovinu drogom tako što će ubiti desetine hiljada prestupnika.

Hiljade osumnjičenih je stradalo tokom kampanje protiv droge koju je Duterte pokrenuo nakon što je postao predsednik u junu 2016, što je izazvalo kritike i pretnje krivičnim gonjenjem.

"Borba neće biti gotova dok oni koji posluju sa drogom ne shvate da moraju prestati jer su im opcije samo zatvor ili pakao", rekao je prošle godine Duterte.

Od kada je izabran, policija je ubila gotovo 4.000 osumnjičenih trgovaca drogom i osumnjičenih narkomana, prema zvaničnim podacima.

Aktivisti za odbranu ljudskih prava smatraju da te brojeve treba pomnožiti sa tri da bi se dobio pravi bilans mrtvih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: