Ko je sad državni sekretar SAD? Bela kuća: Tilerson, zasad

Predsednika SAD Donald Tramp iznenada je odlučio da otpusti državnog sekretara Reksa Tilersona.

Izvor: Tanjug

Utorak, 13.03.2018.

22:25

Ko je sad državni sekretar SAD? Bela kuća: Tilerson, zasad
Foto: Gettyimages

Nakon Trampove odluke delovalo je da se Bela kuća i Stejt department ne slažu oko osnovnog pitanja: "Ko je u ovom trenutku državni sekretar?, navodi "Ej-Bi-Si njuz".

Ova američka televizijska stanica citirala je prvo izjavu pres sekretarke Bele kuće Sare Sanders da je Tilerson i dalje državni sekretar SAD.

"Sekretar Tilerson i dalje je tamo tokom tranzicionog perioda", kazala je Sandersova za "Ej-Bi-Si njuz".

Navodi se da je istovremeno u Stejt departmentu neimenovani visoki zvaničnik, na pitanje da li je Tilerson i dalje državni sekretar, ovoj televiziji odgovorio da pres služba to proverava.

U međuvremenu je pred novinare izašao sam Tilerson i delimično razjasnio stvari.

On je nekoliko sati nakon otkaza koji mu je uručio predsednik Donald Tramp najavio da će Stejt department zvanično napustiti 31. marta i "vratiti se privatnom životu".

AP prenosi da je Tilerson, nakon otkaza koji američka agencija ocenjuje kao neceremonijalni odnosno neučtiv, kazao da će do kraja dana preneti dužnosti na zamenika državnog sekretara SAD Džona Salivana.

"Ono što je bitno jeste da se obezbedi uredna i glatka tranzicija tokom perioda u kojem zemlja (SAD) nastavlja da se suočava sa značajnim izazovima u domenu politike i nacionalne bezbednosti", kazao je Tilerson u krcatoj sobi za brifinge medija u Stejt departmentu, prenosi Rojters.

Tilerson je izneo nekoliko spoljnopolitičkih poruka, kazavši da "ukoliko Rusija nastavi sadašnjim putem, postajaće sve izolovanija", a da "predstoji još mnogo posla da bi se razvio jasan odnos sa Kinom".

Odlazeći šef Stejt departmenta rekao je da su "postignuti prekidi vatre u Siriji, ali da još mnogo više ostaje da se učini", kao i "da je kampanja maksimalnog pritiska na Severnu Koreju uspela iznad svih očekivanja".

Tramp je putem Tvitera jutros po američkom vremenu objavio da će Tilersona zamenizi dosadašnji direktor CIA Majk Pompeo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: