Mičel: Vrata NATO ostaju otvorena za Makedoniju

Zamenik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Ves Mičel razgovarao je danas u Skoplju sa makedonskim premijerom Zoranom Zaevom.

Izvor: B92

Utorak, 13.03.2018.

14:38

Mičel: Vrata NATO ostaju otvorena za Makedoniju
Ilustracija: Thinkstock

On je tom prilikom poručio da su vrata NATO-a otvorena za članstvo Makedonije u toj vojnoj alijansi.

Mičel je poručio da SAD podržavaju Skoplje i Atinu u pronalasku zajedničkog rešenja po pitanju novog imena Makedonije.

"To nije odluka koju ćemo učiniti za vas ili za Grčku. Vrata NATO za članstvo Makedonije ostaju otvorena", poručio je zvaničnik Stejt departmenta na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Premijer Zaev je rekao da Makedonija očekuje da u aprilu dobije preporuku za početak pregovora sa EU, a u junu i utvrđivanje datuma početka pregovaračkog procesa.

"Obavestili smo Mičela da započinjemo završnu fazu razgovora o imenu Makedonije koji će biti okončani dostojanstveno. Ostajemo na putu ka izgradnji međusobnog poverenja sa Grčkom. Pokazali smo jasnu spremnost za pravi dijalog. Potvrdjujem naš entuzijazam i posvećenost", rekao je Zaev, preneli su makedonski mediji.

Inače, Mičel večeras stiže u Beograd, a u Skoplje je doputovao iz Prištine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: