Junker poručio Britaniji: Dosta razgovora, dajte sporazume

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker rekao da je vreme da se sa razgovora o Bregzitu pređe na konkretne sporazume.

Izvor: B92

Utorak, 13.03.2018.

12:12

Junker poručio Britaniji: Dosta razgovora, dajte sporazume
Ilustracija: Thinkstock

U govoru u Evropskom parlamentu Junker je takođe zatražio da Britanci budu jasniji, konkrento o načinu kako misle da izbegnu vraćanje na tvrdu granicu u Irskoj, navodeći da se tu "ne radi o irskom pitanju nego o evropskom pitanju".

Gotovo godinu dana od planiranog izlaska Britanije iz EU "sada je vreme da se razgovori prenesu u ugovore, u preuzete obaveze i u sporazume, da se veliki broj predloga i želja o budućem odnosu pretoči u ostvarljiva rešenja", rekao je Junker pred evroposlanicima u Strazburu.

Britanska premijerka Tereza Mej treba da pruži "više jasnoće o tome kako Velika Britanija vidi svoje buduće odnose sa EU", dodao je on iako je Tereza Mej već precizirala svoje želje u govoru početkom marta kada je potvrdila rešenost da Britanija izađe iz jedinstvenog tržišta i carinske unije.

Junker je govorio o pripremi evropskog samita koji je planiran za 22. i 23. mart u Briselu kada evropska dvadesetsedmorica treba da usvoje stav u pregovorima o odnosima EU-Britanija posle Bregzita, konkretno o komercijalnom pitanju.

Ta važna etapa pregovora sa Londonom još nije počela, do sada su razgovori bili usmereni na ugovor kojim se određuje odvajanje, uključujući teška pitanja kao što je račun razlaza, sudbina evropskih državljana u Britaniji i britanskih u EU i budućnost irske granice.

Glavni EU pregovarač za Bregzit Mišel Barnije je krajem februara predstavio dokument od 120 strana u kome su pravnim jezikom formulisani kompromisi postignuti u decembru izmedju dve strane o ta tri pitanja.

Velika Britanija je ljutito reagovala na taj predloženi tekst navodeći da nikad neće prihvatiti odredbe koje se odnose na granicu između Irske i britanske provincije Severne Irske koja, po njima, preti integritetu zemlje, a to je i jedina kopnena granica između Irske i EU.

Brisel je predložio da se uspostavi zajednički prostor koji bi uključio EU i Severnu Irsku u slučaju da Britanija ne predloži nikakvo drugo zadovoljavajuće rešenje.

"Spremni smo da radimo na drugim opcijama, ali treba pre toga da dobijemo konkretne predloge od Velike Britanije", rekao je danas Junker.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: