Trivan: Dve optužnice zbog odlaganja opasnog otpada

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan kaže da su do sada podignute dve optužnice za nepropisno odlaganje opasnog otpada u blizini Obrenovca.

Izvor: Tanjug

Utorak, 13.03.2018.

09:29

Trivan: Dve optužnice zbog odlaganja opasnog otpada
Tanjug, Filip Krainèaniæ

On je rekao da ne voli da govori o kaznama jer je to poslednja mera, ali da za ovakve slučajeve zakon predviđa između šest meseci i pet godina zatvora.

"Mislimo da to nije dovoljno", rekao je Trivan za RTS i dodao da je to zločin prema sopstvenoj zemlji i narodu i da će se ministarstvo pozabaviti zakonom i predložiti daleko oštrije kazne.

Posle Obrenovca i Novog Sada, otkrivene su još tri lokacije sa oko 200 tona nepropisno smeštenog opasnog otpada na području Pančeva i Bavaništa.

Kada je reč o pronađenom otpadu, Trivan kaže da su takve situacije predviđene zakonom i da postoji nekoliko rešenja - ako onaj ko je generisao otpad nije u prilici da ga odloži onda je to zadatak za lokalnu samoupravu, a ako lokalna samouprava nema sredstava, onda republika mora da priskoči u pomoć.

Ministar ističe da nije reč o malim količinama otpada, i da će država morati da izdvoji novac da bi se otpad zbrinuo.

Govoreći o istorijskom otpadu u fabrikama, Trivan je rekao da je to svakako obaveza države, i da će onim tempom kojim firme budu privatizovane, otpad biti zbrinjavan.

Kada je reč o pošumljavanju, ministar je istakao da je to jedan od prioriteta ministarstva i najavio zajednički rad na tome sa institucijama, lokalnim samoupravama i civilnim društvom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: