Drašković: Peti oktobar - dan kada je ubijen deveti mart

Govoreći o devetomartovskim protestima, Vuk Drašković izjavio da je 5. oktobar dan kada je ubijen 9. mart.

Izvor: B92, N1

Petak, 09.03.2018.

11:46

Drašković: Peti oktobar - dan kada je ubijen deveti mart
Foto: Gettyimages

Lider SPO-a je, gostujući na televiziji N1, rekao da je SPO onda bila velika i moćna reka, sve do 5. oktobra, a da je tragedija Srbije u tome što su u istom danu pali i Milošević i baš svi ideali i ciljevi 9. marta i svih buna od 9. marta do 5. oktobra.

Drašković se osvrnuo na tadašnju situaciju u zemlji.

"Početkom februara je predsedništvo SPO, tada ubedljivo vodeće stranke u opoziciji, upozorilo da se priprema krvavi rat. Upozorili smo ih da decu Srbije nećemo dati za taj njihov rat. Oni su pobesneli i reagovali tako što je državna televizija objavila komentar da je SPO produžena ruka ustaškog i fašističkog režima u Zagrebu", rekao je.

Dodao je da je 9. marta bilo najmanje 100.000 demonstranata, kao i da je na njih "goloruke režim izveo svu svoju policijsku snagu, a uveče i tenkove". "Suština na koju sam ukratko skrenuo pažnju je da su to antiratne demonstracije, protiv tadašnjeg režima i bivših ljudi koji su nastojali da tadašnji režim u Srbiji sačuvaju i nametnu celoj Jugoslaviji", kaže gost Novog dana.

Istakao je da je "postojala zla namera da se potpuno falsifikuje ili krivotvori deveti mart". "Pogrešno je vezivati 9. mart samo za taj 9. mart. On je trajao celu deceniju, jer sve buduće demonstracije, bune, predvodio je duh 9. marta", kaže Drašković.

Dodao je da se prećutkuje da su u toj teškoj borbi izgubljeni mnogi životi, što su "crna i neprolazna svedočanstva o državnom terorizmu".

"Mi tog 9. marta saopštavamo da smo protiv rata, protiv razbijanja zemlje i da smo za to da država ide na zapad. Nažalost, Jugoslavija je krvavo ubijena, nije se razbolela pa se raspala, nego su je ubili oni na koje smo mi uprli prstom", kaže gost N1.

Podsetimo, danas se navršava 27 godina od devetomartovskih demonstracija u Beogradu, a lider SPO-a je tim povodom ranije izjavio da mladi danas o tome gotovo da ne znaju ništa.

Inače, Draškovićeva današnja izjava, da je 5. oktobar dan kada je ubijen 9. mart, izazvala je oštre reakcije na društvenim mrežama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

73 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: