"SPC mora da menja Ustav, jer smo u njemu kraljevina"

Verski analitičar Draško Đenović rekao je, govoreći o predlogu izmena Ustava SPC, da je sadašnji Ustav iz 1931. neupotrebljiv, jer je isuviše star i arhaičan.

Izvor: Tanjug

Petak, 09.03.2018.

07:57

Ilustracija: Thinkstock

Istakao je da u tom Ustavu stoji da patrijarh postavlja kralja, a da smo mi republika. "Tokom vremena je SPC određenim aktima donosila neku vrstu izmena. Poslednja velika izmena je bila 1947. godine, to je bila značajnija izmena", rekao je Đenović na N1.

Dodao je da je 1956. godine odlučeno da se poglavar bira pomoću žreba, odnosno iz tri koverte se izvlači ko će biti patrijarh.

"Upravo zbog uticaja koji je Komunistička partija imala i vršila veliki pritisak na SPC, crkva je pokušala da se zaštiti, da ne bude da Centralni komitet postavlja patrijarha", kaže on.

Đenović misli da određena politička ili bilo koja druga moć, koja želi da na čelu SPC ima svog čoveka može da ima jednog kandidata, ali da smatra da je malo verovatno da se desi da ima tri, pa da jedan svakako bude izabran.

Povodom najavljene promene imena, kao i o komentaru patrijarha Irineja, da se time crkva vezuje za Kosovo, Đenović ocenjuje da crkva ne mora da se vezuje za Kosovo, "ako kažemo da je Kosovo Srbija".

"Sa druge strane, odbijanjem patrijarha da ide u Peć, šalje se poruka da je njemu lepo u Beogradu. Ne možemo pozvati narod da se vrati na Kosovo, a mi ćemo ostati ovde. I Arsenije Čarnojević je išao za narodom", kaže on.

Istakao je da sumnja da bi oni koji su pisali predlog i nacrt izašli sa tim predlogom da nisu "dobro ispipali puls samog Sabora".

"Do sada je jedan od uslova za izbor patrijarha bio da episkop koji se bira mora minimum pet godina da bude episkop, a to se briše, te može svaki episkop biti izabran", kaže Đenović.

On dodaje da mu je žao što nije uvedeno ono što ima Katolička crkva, da ljudi preko 75 godina moraju da se povuku sa svojih pozicija. "Imate status počasnog biskupa, ali nemate vlast. U Katoličkoj crkvi to postoji, u SPC se plašim da bi se dobar deo Sabora morao penzionisati tog trenutka, tako da sumnjam da će do toga doći", kaže Draško Đenović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

23 h

Podeli: