"Priština izašla iz dijaloga, imamo odgovor"

Odluka takozvane Vlade Kosova da ne primene dogovor o formiranju ZSO u stvari je odluka Prištine da napusti briselski dijalog, kaže Ivica Dačić.

Izvor: B92

Četvrtak, 08.03.2018.

12:38

Foto: EPA / Georg Hochmuth

Šef srpske diplomatije upozorava da ceo pregovarački proces Beograda i Prištine sada može da se vrati na nulu.

„Ako suštinski deo sporazuma koji smo dogovorili albanski lideri beskrupulozno i bez ikakvih sankcija odbijaju da primene, Beograd sada može da razmotri stavljanje van snage sve dosadašnje dogovore koje smo postigli u Briselu“, rekao je Dačić za "Sputnjik"

Zbog moguće propasti višegodišnjeg pregovaračkog procesa, šef srpske diplomatije obraća se i međunarodnoj zajednici:

„Pozivamo Evropsku uniju i Sjedinjene Američke Države da pod hitno utiču na Prištinu da samo ispuni svoje obaveze preuzete Briselskim sporazumom. Jer, postoji najveća opasnost do sada da se pregovarački proces definitivno prekine. Beograd za to ne bi snosio apsolutno nikakvu odgovornost“, zaključio je Dačić za Sputnjik.

Privremene kosovske institucije u Prištini odbacile su u sredu dogovor o početku izrade Statuta za formiranje ZSO, koji je postignut na nedavnom sastanku u Briselu, uz prisustvo evropskih visokih zvaničnika.

Inače, kosovska vlada je u sredu zaključila da „nijedan zvaničnik Prištine nema mandat da donosi odluke van ustavnog okvira“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: