Smrt stranaka ili "važno je imati prezime od pet slova"

Odbornike u Starom dvoru nakon izbora u prestonici Srbije imaće četiri liste, a tri povezuje ista stvar - jaki lideri i odsustvo stranačke ikonografije.

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.03.2018.

14:41

Smrt stranaka ili
Foto: Gettyimages

Kako se često moglo čuti u javnosti, beogradski izbori bili su prvi posle nekoliko godina na kojima opozicija ima šansu. Ipak, već 45 minuta nakon zatvaranja birališta bilo je gotovo jasno da je tim Aleksandra Vučića pred još jednom ubedljivom pobedom i izborna noć je bez mnogo drame bila gotova već oko 23h.

Prema podacima GIK, pobednička lista je osvojila 44,99 odsto glasova, a slede lista okupljena oko bivšeg gradonačelnika Dragana Đilasa sa 18,93 odsto, predsednik opštine Novi Beograd Aleksandar Šapić sa 9,01 i koalicija SPS-JS sa 6,13 odsto.

Kada se ti procenti prevedu u ljude, lista oko Aleksandra Vučića osvojila je 366.000 glasova, lista oko Dragana Đilasa 154.000, za Aleksandra Šapića glasalo je 73.000 Beograđana, dok je koalicija SPS i JS privukla 50.000 glasača.

Ono što se može primetiti jeste odsustvo stranačkih kadrova, ali i motiva, kod tih lista, izuzev kod koalicije socijalista i Palme.

Kampanja naprednjaka se fokusirala na lidera stranke i predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kandidaturu nestranačkih, javnih ličnosti iz različitih sfera javnog života, što se ispostavilo kao pobednička strategija. Računa o tome šta je tačno u fokusu vodilo se u svakom segmentu, od imena liste do bilborda, pa je tako puno ime stranke, ali i običan ispis "SNS", bilo nemoguće naći u bilo kom trenutku kampanje.

Bivši gradonačelnik i lider DS Dragan Đilas se nedavno vratio u politiku, a dobio je podršku uslovno rečeno "novajlija" na sceni, odnosno igrača koji nemaju jaku političku infrastrukturu - Pokreta slobodnih građana i Narodne partije. Teško je izračunati ko je koliko glasova doneo, s obzirom na pad u odnosu na predsedničke izbore, gde su Saša Janković i Vuk Jeremić odvojeno uzeli oko 280.000 glasova u Beogradu, ali je jasno da je Đilasova lista pokupila glasove tzv. "građanskog Beograda". Na drugoj strani, dosadašnji stožer DS je dobio samo 2,5 odsto glasova.

Na trećem mestu je Aleksandar Šapić, koji je apsolutno sam izneo svoju kampanju. Nije bilo čak ni "broja dva" u javnosti, a Šapić iza sebe nema stranku, niti mu je očigledno potrebna.

Doktorand na Fakultetu političkih nauka Boban Stojanović za B92.net kaže da te četiri liste imaju dosta ličnosti - sve su izrazito liderske, a u šali kaže da čak i svi lideri imaju prezime od pet slova (Vučić, Đilas, Šapić, Dačić, Antić).

Kako kaže, Srpska napredna stranka je izašla sa nestranačkim ličnostima, nekoliko ljudi iz aktuelne gradske vlasti i Vučićem, ali "SNS jeste Vučić".

“Liderske liste su prešle cenzus, svi drugi ne. Jedino SRS nije prešla cenzus, iako je Šešelj imao izrazito lidersku kampanju sa svojim imenom u nazivu liste. DJB i Dveri nisu imali lidera koji je sve nosio, DSS manje-više jeste, ali oni su odavno na margini“, ističe Stojanović.

Jedan od glavnih utisaka beogradskih izbora jeste i veliki pad Demokratske stranke, koja je osvojila tek nešto više od 2%, a pre desetak godina imala je vlast u čitavoj zemlji, kao i više gradonačelnika Beograda, među kojima su i Zoran Đinđić i Nenad Bogdanović.

“DS ima solidnu infrastrukturu, ali verujem da u Beogradu imaju veći broj članova nego što su uzeli glasova. Očigledno je da je čak i njihovo članstvo podelilo glasove kod Đilasa i Šapića. DS ima ozbiljan identitetski problem. Đilas je tu stara priča, a očigledno je da je period njegove vladavine u Beogradu ostao u dobrom sećanju velikom broju birača. Taj period je nešto najbolje što je DS prikazala tokom svoje vladavine, rezultati to pokazuju“, ocenjuje Stojanović.

Pored Demokratske stranke, na političkoj margini našli su se i SRS, LDP, kao i Beli bez pokreta "Samo jako", koji je samo godinu dana ranije na predsedničkim izborima privukao 340.000 glasova. Sa druge stranke, Inicijativa "Ne da(vi)mo Beograd" osvojila je sasvim solidnih 3,5% ako u obzir uzmemo mogućnosti koje su imali u kampanji. Opet, reč je o incijativi, ne o stranci (samo bez jakog lidera).

Imajući sve to u vidu, analitičar Đorđe Vukadinović je nakon objavljivanja rezultata za Prvu izjavio da beogradski izbori predstavljaju “kraj nekih lidera i kraj nekih stranaka“.

Kako kaže, u Srbiji će se u narednom periodu uspostaviti nova politička konstelacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

139 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: