Nema "Aleksandra Makedonskog", stigle nove table FOTO

Na autoputu kroz Makedoniju, od granice sa Srbijom do Grčke, postavljeni su natpisi sa novim imenom "Prijateljstvo", napisano na makedonskom i engleskom.

Izvor: B92

Subota, 03.03.2018.

12:37

Nema
Foto: Tanjug/AP

Table su postavljene nakon odluke Vlade Makedonije da ime tog autoputa, dela međunarodnog putnog pravca E 75, promeni iz Aleksandar Makedonski u Prijateljstvo kao znak dobre volje u pregovrima sa Grčkom oko imena.

Pored autoputa kroz Makedoniju novo ime je dobio skopski aerodrom, koji je preimenovan iz Aleksandar Veliki u Međunarodni aerodom Skoplje. Sa tog aerodrome je u noći između 28. februara i 1. marta uklonjen spomenik Aleksandra Makedonskog.

Grčka strana kao smetnju za uspešnost pregovore smatra antikvizaciju Makedonije, koju je sprovodila prethodna vlada na čelu sa premijerom Nikolom Gruevskim.
Foto:Tanjug/AP

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: