Putinov govor i mađioničarski trikovi

Ruski predsednik, u govoru o stanju nacije u kome je pokazao najnovije oružje, u najmanju ruku šokirao je svet, prenosi Indeks.hr.

Izvor: index.hr

Petak, 02.03.2018.

07:22

Putinov govor i mađioničarski trikovi
Foto: Tanjug/AP

Navodi se da je u analizi Putinovog govora neophodno uzeti u obzir činjenicu da je on u predizbornoj kampanji, budući da su predsednički izbori u Rusiji zakazani za 18. mart i da je govoro pred oba doma parlamenta i nacionalnim auditorijumom, što je u stvari bila odlična prilika da “zakuca” svoju prednost.

BBC u analizi Stivena Rozenberga navodi da je govor o stanju nacije bio Putinov glavni, a možda i jedini, predizborni govor, iskorišćen za zadobijanje simpatija ruskih glasača pričama o tome kako je Rusija snažna, kako dominira i kakvo oružje ima.

Navodi se i da je jedino to i preostalo Putinu, budući da je ruska privreda znatno oslabljena zbog pada cena nafte i američko-evropskih sankcija nametnutih zemlji, koje su srušile Putinovo obećanje s prethodnih izbora o boljem životu građana.

Umesto toga, Putin je Rusima “servirao” video-projekcije najmodernijeg oružja - novog interkontinentalnog projektila s nuklearnom bojevom glavom tipa “Sarmat” sa animacijom u kojoj projektil doseže “mrsku” Ameriku, pri čemu je NATO-ov antiraketni štit ''potpuno beskoristan”, navodi Indeks, prenoseći tekst BBC-ja.

“To je sigurno izazvalo oduševljenje među ruskim nacionalistima. A bila je to samo jedna u nizu Putinovih najava koje je, kako komentariše reporter BBC-ja iz Rusije Stiven Rozenberg, nizao kao mađioničar koji vadi jednog zeca za drugim iz šešira, impresionirajući svoju publiku prizorima ’globalnih krstarećih’ i interkontinentalnih balističkih projektila, podvodnih dronova i supersoničnih aviona”, prenosi Indeks.

Takođe, njegova poruka “slušajte nas sad” može se tumačiti i kao odgovor američkom predsedniku Donaldu Trampu i njegovom govoru o stanju nacije, u kom je najavio obnovu i modernizaciju američkog nuklearnog arsenala.

Međutim, čini se da se u slučaju Rusije ne radi samo o praznim obećanjima, odnosno pretnjama. Kako piše Biznis insajder, Putinova objava o čak pet strateških raketnih sistema nove generacije potvrdila je glasine koje odavno kruže o ruskom ''uređaju sudnjeg dana''.

Analitičari međutim navode da nije baš bilo jasno sve iz Putinovih video-projekcija i govora, ma kolikoone dramatično izgledale. Navodi se da se ne zna u kom stadijumu razvoja se sve nalazi kao i da su pojedini delovi Putinovog govora o novom oružju bili kontradiktorni, gledajući sa stručnog stanovišta.

O stvarnim promlemima Rusa Putin je govorio “onako usput”, olako obećavajući da će prepoloviti broj siromašnih, udvostručiti ulaganje u zdravstvo, saobraćaj, tehnologiju, povećati pristup internetu, produžiti životni vek Rusa….

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: