Žestok odgovor premijerke na predlog iz Brisela

Britanska premijerka Tereza Mej rekla je šefu Evropskog saveta Donaldu Tusku da je nacrt sporazuma Evropske komisije o Bregzitu neprihvatljiv za Britaniju.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 01.03.2018.

21:33

Žestok odgovor premijerke na predlog iz Brisela
Getty images

To je saopštio njen kabinet nakon sastanka sa evropskim liderom koji je trebalo da reši nesuglasice Londona i Brisela o Bregzitu.

"Premijerka je rekla da nacrt teksta koji je juče iznela EK neprihvatljiv za Ujedinjeno Kraljevstvo jer bi, ako bi bio primenjen, to podrilo britansko zajedničko tržište i ustavni integritet Ujedinjenog Kraljevstva", navedeno je u saopštenju Tereze Mej, prenosi Rojters.

Sastanak se održao dan nakon što će premijerka Mej najaviti očekivanja Britanije o budućim odnosima Londona i Brisela, za temu je imao i tranzicioni period pošto Britanija napusti EU 29. marta 2018.

"Bio je to otvoren i iskren razgovor u dobroj atmosferi o pravim političkim teškoćama koje nas očekuju", rekao je neimenovani zvaničnik EU.

Tusk će sledeće nedelje predstaviti zajedničku poziciju EU o budućem odnosu EU i Britanije.

Zvaničnik je rekao da je Tusk primio k znanju često ponavljane britnaske "crvene linije" - da London ne želi da bude deo jedinstvenog tržišta ili carinske unije EU i ukazao da će ovi uslovi oblikovati budući odnos.

Evropski pregovarač za Bregzit Mišel Barnije rekao je da stav Londona o budućim odnosima sa Unijom ostavlja jedino sporazum o slobodnoj trgovini kao opciju.

"Ujedinjeno Kraljevstvo zatvara sebi jedna po jedna vrata i jedini mogući model koji preostaje je onaj o sporazumu o slobodnoj trgovini, kao što smo uradili nedavno sa Kanadom, Japanom ili Korejom", rekao je Barnije novinarima u Briselu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: