Dačić: Licemerno je da Brisel od nas traži harakiri

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio za "Novosti" da nema te šargarepe zbog koje bi Srbija dobrovoljno pristala da se odrekne Kosova i Metohije.

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.02.2018.

10:35

Dačić: Licemerno je da Brisel od nas traži harakiri
Foto: Getty Images

Licemerno je da pojedini krugovi u Briselu od nas očekuju taj istorijski harakiri, a ni oni sami unutar EU nemaju jedinstven stav kada je reč o kosovskom pitanju, istakao je Dačić.

Dačić je u intervjuu "Novostima" komentarisao i današnji nastavak dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, gde će se govoriti o Zajednici srpskih opština, istakavši da Srbija neće pristati na bilo kakve promene i prepravke ranije potpisanog sporazuma o ZSO, a na čemu insistiraju Albanci.

On je rekao i da, ako Brisel pristane na tako nešto, od nastavka dijaloga nema ništa. "Oni u Prištini izgleda pate od amnezije i ne znaju da smo Briselski sporazum potpisali Hašim Tači, Ketrin Ešton i ja i da su u njemu jasno naznačene obaveze obe strane", kazao je Dačić.

Uz podsećanje da je taj sporazum potpisan pre pet godina, Dačić kaže da je težnja Prištine da se Srbi sa severa Kosova predstave kao destabilizujući faktor, što je posebno bio slučaj sa ubistvom Olivera Ivanovića.

Na pitanje da li smo već upali u zamku "pravno obavezujućeg sporazuma", Dačić kaže da je to u stvari floskula koju je smislio Štefan File i da sama EU ne zna šta to znači, a kao dokaz navodi da Brisel nije postavio nikakav datum za taj "pravno obavezujući sporazum". On još kaže i da unutar EU ne postoji saglasnost oko statusa Kosova te da zbog toga ni sam Brisel ne može Beogradu da nameće nešto o čemu ni sami ne mogu da se dogovore.

Upitan da li možemo konačno i započeti priču o konačnom statusu Kosova, Dačić kaže: "Primetno je da u Prištini ne žele dijalog o trajnom rešenju, jer smatraju da su ostvarili svoju državu i da Beograd treba samo da se saglasi s tim", zaključio je Dačić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: