Putin, Merkelova i Makron "na vezi", tema - Sirija

Ruski predsednik Vladimir Putin razgovarao je o krizi u Siriji s predsednikom Francuske Emanuelom Makronom i nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Izvor: B92

Nedelja, 25.02.2018.

15:27

Putin, Merkelova i Makron
Foto: Gettyimages

Troje lidera su, u telefonskim razgovorima, istakli značaj daljih zajedničkih napora u cilju sprovođenja primirja na koje je pozvao Savet bezbednosti UN, "u potpunosti i što je pre moguće", navodi se u saopštenju Pres službe Kremlja, javlja Tass.

"Strane su razgovarale o pitanjima vezanim za Siriju u kontekstu razvoja situacije u istočnoj Guti i obezbeđivanja humanitarnog pristupa tom i drugim regionima Sirije", navodi se u saopštenju.

Kako se ističe, sagovornici su izrazili zadovoljstvo što je zajednički konstruktivan rad pomogao u usaglašavanju i usvajanju Rezolucije Saveta bezbednosti UN 2401 24. februara.

Ranije danas, rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da Moskva očekuje da će zemlje koje podržavaju antivladine snage u Siriji obezbediti poštovanje primirja na koje su Ujedinjene nacije pozvale juče usvojenom rezolucijom.

"Računamo na strane zaštitnike antivladinih militantnih grupa... da obezbede da njihovi štićenici obustave borbena dejvstva u interesu najbržeg i bezbednog tranzita humanitarnih konvoja. Pomno ćemo to pratiti", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu ruskog Ministarstva, preneo je Rojters.

U juče usvojenoj rezoluciji Saveta bezbednosti UN zahteva se 30-dnevno primirje širom Sirije kako bi se omogućio pristup humanitarnoj pomoći i medicinska evakuacija.

Rezolucija je usvojena nakon što su sirijske provladine snage sedam dana zaredom bombardovale istočna predgrađa Damaska koja su pod opsadom, u jednoj od najpogubnijoj ofanzivi u sirijskom ratu.

Iran i Sirija će nastaviti napade na predgrađe Damaska koje u rukama drže "teroristi", ali će u drugim delovima sirijske teritorije poštovati rezoluciju UN kojom se zahteva 30-dnevno primirje širom zemlje, saopštio je danas načelnik Generalštaba iranske vojske.

Britanska agencija podseća da je više ranijih primirja brzo propalo u sedmogodišnjem ratu u Siriji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: