"Svet je i tada stajao i gledao – Guta nova Srebrenica"

Ono što se 1995. događalo u Srebrenici nad bosanskim muslimanima, sada se ponavlja u Siriji, u Ističnoj Guti, piše “Gardijan“.

Izvor: B92

Subota, 24.02.2018.

14:27

Foto: GettyImages

“Svako novo dete koje umre, svaki zločin koji prođe nekažnjeno, Istočna Guta sve više podseća na ono što je Kofi Anan jednom nazvao najgorim zločinom počinjenim na evropskom tlu od 1945. Istočna Guta se pretvara u sirijsku Srebrenicu“, piše Sajmon Tisdal u tekstu za “Gardijan“.

Kako se navodi, kao što je bio slučaj u Srebrenici, prekinut je dotok hrane i bilo kakve pomoći. UN su, kako se dodaje, 1993. pod Srebrenicom podrazumevale “sigurno mesto“, a prošle godine na mirovnim pregovorima u Astani, Rusija je deklarisala Istočnu Gutu kao zonu “deeskalacije“.

“Kao i u Bosni, niko se nije potrudio da zaštiti civile nakon što su u decembru krenuli napadi režima posle propasti pregovora. Vazdušne udari, sa užasnim ishodom, izvode sirijske snage i njihove ruske pristalice. Pažnja velikih sila, SAD i Rusije, i regionalnih aktera kao što je Turska, fokusirana je na veliku igru strategije nad leševima pola miliona Sirijaca“, navodi se dalje.

Kako dodaje, za Trampovu administraciju sve se svodi na Iran, za Turke je to stvar “razbijanja Kurda“, a za Vladimira Putina je “stvar moći“.

“Međutim, za stanovnike Gute, sve je stvar preživljavanja. Rekordan broj mrtvih od 2011, kada je rat počeo. Izlaza nema. U Srebrenici, oko 8.000 muškaraca i dečaka muslimana ubijeni su za nekoliko dana. Između 25.000 i 30.000 žena, dece i starih bili su žrtve nasilja i prisilnog premeštanja. Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju je kasnije te zločine proglasio genocidom“, dodaje se u tekstu.

Kako piše, u to vreme, svet je stajao i gledao, a međunarodna zajednica je “dobro znala šta bi general Ratko Mladić mogao da uradi, da je masakr bio izvestan“.

“Agonija u Istočnoj Guti, već poznate po scenama iz 2013. i upotrebe sarina u napadima, se takođe polako, ali na sličan način ignoriše. Ponovo civili, uključujući veliki broj dece, gine. Još jednom zapadne sile odbijaju da intervenišu. Ponovo su UN bespomoćne“, piše Tisadal.

Kako tvrdi, sirijski predsednik Bašar al Asad, baš kao i Mladić 1995, otporan je na spoljašnji pritisak. Dokazi koji pokazuju da je Asad umešan u ratne zločine ne manjkaju, ali do sada nikakvih optužbi nije bilo.

“Mladić je osuđen u Hagu. Za to su bile potrebne 22 godine. Koliko će još dece umreti pre nego što pravda stigne u Siriju“, navodi se u tekstu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: