Bukmejkeri: SNS na 365.000, izlaznost 54 odsto?

Istraživanja javnog mnjenja u nizu vanrednih i redovnih izbora u Srbiji često promaše, a ovih godina se ispostavilo da su u predviđanjima veštiji bukmejkeri.

Izvor: B92

Četvrtak, 22.02.2018.

09:59

Bukmejkeri: SNS na 365.000, izlaznost 54 odsto?

Kako se približava datum održavanja lokalnih izbora u Beogradu, tako kompanija Mozzart proširuje svoju ponudu igara na koje je moguće kladiti se kada je u pitanju ovaj veoma važan događaj za srpsku prestonicu.

Tako će oni koji žele da na ovaj način provere svoje znanje iz oblasti politike, pored uobičajenih procenata i potencijalnih kandidata za mesto prvog čoveka Beograda, moći u Mozzartovim poslovnicama da tipuju na broj ukupnih glasova koje će osvojiti koja lista, broj izbornih lista koje će ući u Skupštinu grada, kao i očekivane izlaznosti na izbore 4. marta.

Iznad cenzusa je trenutno, prema procenama Mozzartovih bukmejkera, šest izbornih listi, a najviša margina postavljena je kod liste okupljene oko SNS-a – 42,3%, odnosno njihovo predviđanje tačnog broja glasova koje će SNS osvojiti je 363.350 .

I ovaj podatak takođe može biti zanimljiv za klađenje, bilo da smatrate da će vladajuća opcija potvrditi svoju dominantnu poziciju ili da će osvojiti manje od navedenog broja glasova. Kvota je 1,8, što znači da na uloženih 1.000 dinara možete da zaradite 1.800, u zavisnosti od toga da li ste pogodili trenutnu političku snage ove liste. U novoj Mozzartovoj ponudi moguće je, na primer, pogađati da li će ukupna izlaznost na izborima biti veća ili manja od 54,01%.

Kada je reč o opoziciji, listi Dragana Đilasa prognozira se 16,2%, dok je na trećem mestu nova politička opcija vlasti u Beogradu, lista Aleksandra Šapića sa oko 9,5% glasova.

Najveće šanse da sedne u fotelju gradonačelnika Beograda u Mozzartovoj listi i dalje ima aktuelna predsednica opštine Savski venac Irena Vujović, odnosno, na nju je ponuđena najmanja kvota (2,5). Slede aktuelni gradonačelnik Siniša Mali i gradski menadžer Goran Vesić (3), pa nosilac liste SNS-a dr Zoran Radojičić (4), zatim Aleksandar Šapić (4,5), Dragan Đilas (5,5)…..

U Mozzartu je moguće igrati i na duele, odnosno kolika će biti razlika između pojedinih lista. Tako je listi koju predvodi Dragan Đilas „Beograd odlučuje, ljudi pobeđuju“ data „prednost“ (hendikep) od 26,1 odsto u odnosu na listu SNS-a. Dakle, pretpostavlja se da će razlika u osvojenim glasovima između ove dve liste, u procentima, biti oko ove margine u korist naprednjaka.

Prema rečima Bojana Ćubovića, direktora bukmejking sektora kompanije Mozzart, kako se budu bližili izbori, menjaće se i kvote.

– Kladioničari ulažu novac u ono što misle da će se dogoditi, a ne što bi oni voleli. U zavisnosti od uplata, menjaćemo i kvote, ali zasad se podrška naprednjacima kreće od 38 do 45 odsto. U zavisnosti od broja lista koje pređu census, može se dogoditi da im i 42 odsto donese apsolutnu većinu u Skupštini. Koalicije Đilasa i Šapića će sigurno preći cenzus, dok su koalicije oko DS-a, SPS-a i DJB – Dveri zasad iznad 5%, ali to ne znači da će tu i ostati”, objašnjava Ćubović.

Na prošlim izborima se već dokazalo da su iskusni Mozzartovi kladioničari bili precizniji od mnogih istraživačkih agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: