"Vučić i Tači počeli razgovor, rade na sporazumu o Kosovu"

Jasna je rešenost predsednika Srbije i Kosova, Aleksandra Vučića i Hašima Tačija, za nastavak dijaloga, navodi šefica diplomatije EU Federika Mogerini.

Izvor: Beta

Petak, 16.02.2018.

15:09

Foto: EPA / EFe Felipe Trueba

Kako kaže, Vučić i Tači su počeli razgovore o sklapanju pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa.

"To bi definitivno bila kvalitativna promena u situaciji koja se tiče dve strane, ali i regiona", stavila je do znanja Federika Mogerini je po završetku nezvaničnog susreta šefova diplomatija EU i zemalja kandidata za članstvo sa Zapadnog Balkana.

Ona je rekla da je "realistično optimista" da će, kad je reč o sporazumu o normalizaciji odnosa Beograd-Priština, doći do rezultata do kraja njenog mandata na čelu Evropske službe za spoljne poslove krajem 2019.

Visoka predstavnica EU je ocenila da postignuti sporazum Prištine i Podgorice o rešenju graničnog spora između Kosova i Crne Gore "pokazuje da i zamršena pitanja mogu biti rešena".

Ekaterina Zaharijeva, ministarka inostranih poslova Bugarske, predsedavajućeg EU, je na zajedničkoj konferenciji za štampu s Federikom Mogerini rekla da su "pitanja vezana za odnose Beograda i Prištine veoma važna i evropska pespektiva za sve znači da članice EU i Unija svakako ne žele da se bilateralna pitanja i nerešeni problemi unose u EU".

"Prema tome", naglasila je bugarska ministarka, "sva pitanja koja još nisu rešena između zemalja Zapadnog Balkana ili zemalja koje su već članice EU, moraju biti rešena pre ulaska u članstvo".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: