Gabrijel: Centralni uslov - Srbija da prizna Kosovo

Nemački ministar spoljnih poslova Zigmar Gabrijel rekao je u Prištini da bi Srbija trebalo da prihvati nezavisnost Kosova kako bi ušla u EU.

Izvor: Tanjug

Sreda, 14.02.2018.

23:05

Gabrijel: Centralni uslov - Srbija da prizna Kosovo
Foto: Tanjug/AP (V. Kryeziu)

"Ako Srbija želi da napreduje ka EU, primarni uslov je izgradnja vladavine zakona, ali prirodno takođe i prihvatanje nezavisnosti Kosova", rekao je Gabrijel na zajedničkoj pres konferenciji sa kosovskim premijerom Ramušem Haradinajem, izvestio je Rojters.

"To je centralni uslov da se ide ka Evropi", kazao je, prema Rojtersu, Gabrijel.

Kako agencija prenosi, Gabrijel je dodao da je to isto kazao zvaničnicima Srbije u Beogradu.

Gabrijel je dodao da će njegova zemlja pomoći da Kosovo prizna još pet zemalja, članica EU, koje to nisu učinile - Španija, Rumunija, Kipar, Grčka i Slovačka, navodi Rojters.

"Prirodno, omogućiti članstvo u EU je krajnji cilj. Jedan od uslova za to biće ubediti pet zemalja EU koje ne priznaju Kosovu da takvo priznanje ima smisla pošto je Kosovo nikada više neće biti deo Srbije.

Članstvo u EU je "win-win" situacija za sve", rekao je Gabrijel, prenosi Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: