Tači otkrio karte – Sud za OVK je "cena za slobodu"

Kosovski predsednik Hašim Tači nazvao je Specijalni sud za ratne zločine "istorijskom nepravdom".

Izvor: Beta

Sreda, 14.02.2018.

20:05

Tači otkrio karte – Sud za OVK je
EPA-EFE/VASSIL DONEV

On je rekao da je njegova vlada nevoljno prihvatila taj sud kao "cenu za svoju slobodu".

U intervjuu za agenciju Asošiejted pres (AP) povodom 10. godišnjice proglašenja nezavisnosti Kosova, Tači je osudio taj sud, čije sedište je u Hagu, i rekao da je to kao kad bi se formirao sud da sudi Jevrejima koje su proganjali Nacisti u Drugom svetskom ratu.

"Kosovo je vodilo defanzivni rat za svoj opstanak kao nacija i nikog nije napalo. Mi nemamo ništa da krijemo", rekao je Tači.

Kosovska vlada je pod međunarodnim pritiskom pristala da se osnuje Specijalni sud za Kosovo koji će suditi pripadnicima Oslobodilačke vojske Kosova za navodne ratne zločine od 1998. do 2000. godine, prenosi AP. Sud koji ima ovlašćenja da sudi građanima Kosova još nije razmatrao ni jedan slučaj.

Tači je rekao da su zločini srpske vojske, paravojnih formacija i policije ostali neistraženi.

Američki ambasador na Kosovu Greg Delavi rekao je danas za AP da taj sud treba da obezbedi pravdu za žrtve.

"Specijalni sud se ne bavi pitanjem da li je borba Oslobodilačke vojske Kosova pravedna ili ne, ili da li je OVK bila dobra ili loša. On je za zločine koje su pojedinci počinili protiv drugih pojedinaca, a žtrve su bile sve etničke grupe", rekao je američki ambasador.

Neki kosovski poslanici pokušali su prošle godine da izmene zakon i prošire ovlašćenje suda na Srbe, ali su odustali od tih pokušaja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: