Plenković pred Junkerom: Nemamo nameru da popuštamo Srbiji

Premijer Hrvatske Andrej Plenković rekao je da Hrvatska nema nameru da popušta Srbiji “samo zato što nešto lepo piše u Strategiji EU za Zapadni Balkan“.

Izvor: B92

Sreda, 14.02.2018.

19:20

Plenković pred Junkerom: Nemamo nameru da popuštamo Srbiji
Foto: Tanjug/AP (V. Wijngaert)

Kako prenosi Večernji list, predsednik Vlade Hrvatske je to rekao posle sastanka sa predsednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom.

Plenković je rekao da je njegova vlada snažno proevropska i da je načelno za gajenje dobrosusedskih odnosa i pomoć svim susedima na putu reformi i prema EU.

”Sa Srbijom imamo dva nivoa odnosa. Jedni su aktuelni i budući, drugi su u vezi sa prošlošću. Sve teme smo stavili na sto tokom posete Aleksandra Vučića, našli smo metodologiju kako da razgovaramo o njima, uključujući i pitanja procesuiranja ratnih zločina, granice, ratne odštete. Nije bitno da li su to delovi strategije, to je nešto što Hrvatska rešava. Samo istinom i zaključivanjem tih procesa možemo da idemo prema pomirenju i prema saradnji”, rekao je Plenković.

Sa druge strane, Junker je rekao da je Vučićeva poseta “bila zanimljiva”.

”U Evropi uvek treba da imamo strpljenja. Posledice rata, finansijske i druge između Nemačke i Luksemburga su zahtevale razdoblje od 45 godina da bi se rešile. To je bio jedan bolan process i uvek je težak process. Sve države Zapadnog Balkana koje žele da uđu u EU moraju da reše sva bilateralna granična pitanja”, istakao je Junker.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

23 h

Podeli: