Slučaj "Ivanović": Gde je čaura i šta se vidi na snimcima?

Tužilac i sudija u slučaju ubistva Olivera Ivanovića su sa istih snimaka nadzornih kamera “pročitali” dve različite informacije.

Izvor: insajder.net

Sreda, 14.02.2018.

13:20

Slučaj
Foto: Tanjug/AP

Glavni tužilac u Osnovnom tužilaštvu u Kosovskoj Mitrovici Šućri Sulja kaže za Insajder da je tužilaštvo uložilo žalbu na odluku Osnovnog suda u Mitrovici da ne odredi pritvor dvojici policajaca koji su uhapšeni zbog sumnje da su manipulisali dokazima u slučaju ubistva Olivera Ivanovića.

Predsednik Osnovnog suda Nikola Kabašić u izjavi za Insajder ovakvu odluku suda obrazlaže time da tužilac nije dao opravdane zahteve za određivanje pritvora. Tužilac i sudija različito tumače šta se zapravo vidi na snimku sa sigurnosnih kamera, u vezi sa načinom na koji su postupili policajci.

Mediji su kasnije preneli da je Kabašić podneo ostavku.

Kabašić navodi da je tužilac pritvor za policajce tražio na osnovu toga što će osumnjičeni uništiti dokaze ako se nađu na slobodi i da će ponoviti krivično delo, a da sud smatra da po tim osnovama policajcima ne može biti određen pritvor.

Kako Kabašić objašnjava, ova dva policajca su bili prvi koji su, kada su čuli „zapomaganje jedne žene“, stigli do mesta ubistva Olivera Ivanovića. Međutim, iz izjave Kabašića se zaključuje da je sud prihvatio objašnjenje policajaca, koji su u prvom trenutku mislili da je Ivanović doživeo srčani udar jer nisu odmah videli ni krv, ni povrede kod Ivanovića.

„Jedan od njih se saginje i predaje novčanik Olivera Ivanovića sekretarici. Drugi se okreće i vidi nekoliko čaura na zemlji, uzima jednu u ruke i spušta je, to se jasno vidi na video snimku, znači ne stavlja je u džep i ne odnosi sa lica mesta. Oni onda odlaze jer ne znaju da je to lice mesta krivičnog dela“, rekao je Kabašić, dodajući da to potvrđuju i snimci sa sigurnosnih kamera iz Ivanovićeve kancelarije.

Kabašić naglašava da sud nije doneo odluku da policajci budu oslobođeni istrage, već je dozvolio da se brane sa slobode. Sve okolnosti i dešavanja sa mesta ubistva biće predmet istrage, pa i to da li su policajci uzeli čauru sa lica mesta. Za sada, međutim, prema oceni suda, ne postoji dovoljno razloga da im se, po osnovu na koji se tužilaštvo poziva, odredi pritvor.

Činjenica je međutim, kaže Kabašić, da je jedan od policajaca bio na licu mesta, da je dirao dokaze i da nije obezbedio dokaze izvršenja krivičnog dela i to je dovoljno za pokretanje istrage, ali to ne utiče na određivanje pritvora i ne utiče na to da li će se braniti sa slobode.

„Sumnja postoji da su izvršili krivično delo i to je sud prihvatio, oni se brane sa slobode za to krivično delo. Pitanje je da li je to odlučujuće za istragu ubistva Olivera Ivanovića“, rekao je Kabašić.

Za razliku od sudije Kabašića, glavni tužilac Osnovnog tužilaštva u Kosovskoj Mitrovici Šućri Sulja za Insajder kaže da se na kamerama vidi da su policajci uklonili jednu čauru sa lica mesta, odnosno da ju je jedan policajac stavio u džep.

„Ivanović je ubijen sa šest metaka iz pištolja 'zastava M70A', a na licu mesta prikupljeno je pet čaura. Oni nisu obavestili ni tužilaštvo ni svoje nadređene da su sa lica mesta uzeli tu čauru“, tvrdi Sulja za Insajder.

Suprotno od sudije, tužilac tvrdi da se na snimku vidi da su policajci odgovorni za uzimanje čaure sa lica mesta.

„Njih dvojica su, kako se može videti na snimku, dok su obezbeđivali mesto zločina uzeli čauru i sve vreme bili na telefonu sa nekim. Sve ovo nam je bilo sumnjivo, pa smo zbog toga odlučili da zatražimo pritvor za ovu dvojicu policajaca“, navodi Sulja.

Na pitanje Insajdera da li su ovi policajci ranije disciplinski odgovarali za slične slučajeve, Sulja ja rekao da nisu i da nemaju nikakav dosije.

Dvojica policajaca - Dragiša Marković i Žarko Jovanović – privedeni su pre dva dana nakon čega je Tužilaštvo zatražilo jednomesečni pritvor. Međutim, sinoć je Osnovni sud u Mitrovici oslobodio ovu dvojicu kosovskih policajaca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: