"Samo smo mi, Srbi, Grci i Jevreji rekli 'ne' Hitleru"

Premijer Poljske Mateuš Moravjecki izjavio da je nedopustivo optuživati Poljake za "tuđe ratne zločine".

Izvor: Beta

Sreda, 14.02.2018.

10:51

Getty images

Tim pre, dodao je on, jer su Poljaci, zajedno sa Srbima, Grcima i Jevrejima, bili jedini narod u okupiranoj Evropi koji nije sarađivao sa Hitlerovim fašistima.

"Poljska, imajući u vidu svoju istoriju, ne može da bude optuživana za tuđe zločine. Ne mogu se mešati dželati sa žrtvama", kazao je Moravjecki.

On je to rekao povodom spora Poljske sa Izraelom i SAD oko novog paragrafa u poljskom Zakonu o Institutu pamćenja naroda kojim se s tri godine zatvora preti za svako pripisivanje poljskoj državi i narodu ratnih zločina ili saučesništva u Holokaustu.

Moravjecki je u intervjuu poljskoj agenciji PAP naglasio da tokom Drugog svetskog rata Poljska kao država, njen pokret otpora i vlada u egzilu u Londonu, nisu sarađivali sa nacistima.

"Nije bilo poljskih logora smrti, nije bilo poljskog Gestapoa, nije bilo poljskih gasnih komora. Poljski narod i poljska država nisu sarađivali s nacistima, već je bilo upravo suprotno: zajedno s jevrejskim narodom, Srbima i Grcima, jedini nisu bili kolaboranti Nemačke. Jevreji su najteže pogođeni, ali i Poljaci su pretrpeli nezamislive nepravde", kazao je Moravjecki.

Izmenom Zakona o Institutu pamćenja naroda vladajući konzervativci iz stranke Pravo i pravda žele da zaštite ugled Poljske i Poljaka pred optužbama da su bili Hitlerovi saučesnici u Holokaustu, zbog zločina pojedinih Poljaka nad Jevrejima i pogroma, čega je bilo i posle rata, 1946. godine, u gradu Kjelce.

Međutim, Izrael, SAD i jevrejske organizacije protumačili su izmenu tog poljskog zakona kao pokušaj da se spreče svedočenja preživelih iz Holokausta da su se, krijući se od nacista, podjednako plašili i suseda Poljaka da ih ne opljačkaju, ne izruče Nemcima ili da ih sami ne ubiju.

Kritičari iz Izraela i SAD kažu i da Poljska pokušava da pretnjama zatvorom stvori veštački mit poljskog naroda da je uvek bio žrtva, a nikad dželat, i da je Jevrejima samo pomagao.

Predsednik Andžej Duda je potpisao zakon, ali ga je odmah uputio Ustavnom sudu da proveri da li izmene guše slobodu govora i pravo novinara, recimo da pišu o tim zločinima nekih Poljaka nad Jevrejima tokom Drugog svetskog rata i da li je eventualno potrebno da se paragraf o tome precizira.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: