Otkriven mogući uzrok pada ruskog putničkog aviona

Senzori za brzinu, koji su se zaledili, verovatan su uzrok pada ruskog putničkog aviona u kom se nalazila 71 osoba, prenose svetski mediji.

Izvor: B92

Utorak, 13.02.2018.

15:15

Otkriven mogući uzrok pada ruskog putničkog aviona
Tanjug-AP

Istražitelji su saopštili da je pad aviona možda izazvala greškom pilota, koji pred poletanje nisu aktivirali grejanje opreme za merenje pritiska, što je rezultiralo pogrešnim podacima o brzini letenja.

Nakon analiziranja crne kutije sa podacima o letu aviona, Međudržavni komitet za vazduhoplovstvo saopštio je danas da je do pada letelice u nedelju došlo pošto su piloti videli različite podatke na dva indikatora brzine aviona, prenosi AP.

Do pogrešnih podataka o brzini došlo je jer su piloti, pre poletanja, propustili da stave u pogon sistem za grejanje opreme za merenje pritiska.

Kako navodi Sputnjik, komisija je navela da je “posebna situacija“ počela da se razvija oko dva minuta i 30 sekundi nakon poletanja na nadmorskoj visini od oko 1.300 metara i kalibrisane brzine od 465-470 kilometara na sat, kada su počela da se pojavljuju odstupanja u brzinama očitavanja sa MVP1 (modula vazdušnih parametara) (PPD1) levog pilota i MVP3 (PPD3, rezervni).

“Preliminarna analiza registrovanih informacija, kao i analiza sličnih slučajeva koji su se desili u prošlosti, omogućavaju da se pretpostavi da bi faktor razvoja posebne situacije tokom leta mogli da budu netačni podaci o brzini leta na indikatorima pilota, što je, sa svoje strane, očigledno povezano sa zamrzavanjem PPD (prijemnika punog pritiska) dok su sistemi za njihovo grejanje bili isključeni“, navodi se u saopštenju.

Avion An-148 “Saratovskih avijalinija“, koji je leteo na liniji Moskva-Orsk, srušio se u nedelju nekoliko minuta nakon poletanja sa aerodroma “Domodedovo“. U avionu se nalazilo 65 putnika i šest članova posade i svi su poginuli.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: