"Pristupanje Crne Gore neupitan cilj EU"

Evropski komesar za proširenje i politiku susedstva Johanes Han poručio je u Podgorici da je pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji neupitni cilj Brisela.

Izvor: Beta

Subota, 10.02.2018.

00:24

Foto: Thinkstock

"Pristupanje Evropskoj uniji nije samo strateški cilj Crne Gore, već i neupitni cilj unije, što je više puta potvrđeno u Strategiji za Zapadni Blakan", kazao je Han na konferenciji za novinare posle razgovora sa crnogorskim premijerom Dušanom Markovićem.

On je saopštio da Strategija "daje naznake šta je moguće za sve zemlje regiona" i poručio da je proces pristupanju EU zasnovan na zaslugama svake zemlje pojedinačno.

Dodao je da nema dodatnih uslova prema državama Zapadnog Balkana, ali da se ne eliminišu ni postojeći uslovi.

On se u svom izlaganju osvrnuo na tekući bojkot parlamenta od opozicije i ponovio raniji stav da "takav način ponašanja nije evropski način rešavanja stvari".

Apelovao je na političke aktere da učestvuju u radu skupštine i da dijalogom rešavaju sva teška pitanja u društvu.

On se osvrnuo i na nedavne smene u upravljačkim strukturama Radio televizije Crne gore, iza kojih po ocenama kritičara stoji vladajuća DPS, sa porukom da "sloboda medija nije nešto o čemu se može pregovarati".

"EU će nastaviti pažljivo da prati stvari po tom pitanju", dodao je Han.

Crnogorski premijer Duško Marković ocenio je da Crne Gora ima razloga da kao zemlja koja je najviše odmakla u procesu pregovora bude zadovoljna porukom iz Strategije za Zapadni Balkan.

"To je održiva platforma proširenja kako za zemlje u procesu tako i za EU", rekao je Marković.

On je ocenio da je Strategija koja je predstavljena ove nedelje u Strazburu "jasna poruka da je Crna Gora deo Evrope i da treba da to postane i formalno".

"Napredovanje po zaslugama ostaje važeći princip što je realno i pravično" kazao je Marković i poručio da će se zvanična Podgorica posvetiti reformama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: